Вход за членове:
Архив актуално 2012

(29.12.2012)

Буквално в последните дни на отминаващата 2012г. ръководството на БВС финализира преговорите с БАБХ относно условията на Индивидуалния договор за изпълнение на мерките по Държавната профилактича програма за 2013г. Няколко са новите моменти предвид предвижданите промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Единият е срока на договора, който остава плаващ.(07.11.2012)

Публикуваме писмата изпратени до д-р Войнов изп. директор на БАБХ и д-р М. Найденов, министър на министерството на земеделието и храните относно необходимостта от подписване на Индивидуални договори за изпълнение на Държавната профилактична програма за 2013г.(10.10.2012)

Уважаеми колеги,

Български ветеринарен съюз за трета поредна година организира Образователен конгрес, който традиционно ще се проведе в зала "България" на Пловдивския панаир от 02-04.11.2012г.

До началото на това дългоочаквано събитие за въпроси и уточнения можете да се обръщате към организатора на конгреса- д-р Вяра Гришина.

Вижте обновената програма.(04.10.2012)
Важно за студентските практики и желаещите да приемат студенти ветеринарномедицински практики
Уважаеми колеги,
Във връзка с партньорството ни с Ветеринарномедицинският факултет при Тракийски университет – гр. Стара Загора по проект свързан с провеждането на практики и стажове със студенти, при желание да участвате в проекта и съответно да приемете студенти за стаж, моля да се регистрирате он-лайн в сайта на проекта www.praktiki.mon.bg в директория „Работодатели”.
Колегите, които вече са заявили своята готовност да приемат стажанти и са включени от Председателите на Областната си колегия в списък също трябва да направят своята регистрация в сайта на проекта сами.

Д-р Георги Митев
Гл.секретар на НС на БВС
(20.09.2012)
Набиране на ветеринарномедицински заведения за полагане на студентски практики

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Във връзка с набирането на ветеринарномедицински заведения за полагане на студентски практики (студентски стаж), моля да уведомите Председателя на Областната колегия за желанието си да приемете студенти и да предоставите пощенски и електронен адрес, и телефон за връзка с Вас.

Д-Р ГЕОРГИ МИТЕВ

ГЛ. СЕКРЕТАР

НС НА БВС

 (30.07.2012)
На 27.07.2012г., по покана на Председателя на постоянната комисия по земеделие и гори към парламента г-жа Десислава Танева, се състоя среща, която следваше да изясни спорни въпроси в законопроекта за ветеринарномедицинската дейност, повдигнати в становища на Български ветеринарен съюз.
Поканата до д-р Йордан Бойчев - Председател на БВС беше отправена устно, по телефона, като беше разяснено, че срещата ще се проведе в гр. Сливен, защото ще се съчетае с „Празника на прасковата”. Бяхме уведомени, че в срещата ще вземат участие инициаторът г-жа Десислава Танева-Председател на комисията по земеделието и горите в НС, д-р Мирослав Найденов - министър на МЗХ, Цветан Димитров - зам. министър на МЗХ и представители на БВС.


(18.07.2012)
Ръководството на БВС получи множество сигнали с обезпокоителна информация, че на оперативки на общински ветеринарни инспектори в някои областни дирекции на БАБХ се е свеждала устна заповед, да информират практикуващите ветеринарни лекари, че кучетата трябва да се чипират само с чипове започващи с Индекс 100.
В тази връзка Ръководството на БВС информира всички практикуващи ветеринарни лекари следното:


(16.07.2012)
На 02.07.2012 г Административен съд Бургас осъди директора на ОДБХ Бургас по дело образувано по искане на Български ветеринарен съюз. Жалбата беше за неизпълнение на чл. 35, ал 2, т.5 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, а именно (2) Ветеринарен лекар, упражняващ ветеринарномедицинска практика във ветеринарно лечебно заведение, се заличава от регистъра при: т. 5. заличаване от регистъра на БВС;


(02.07.2012)
Днес 02.07.2012 година, в гр.София, се проведе среща между Изпълнителния директор на БАБХ д-р Йордан Войнов и Председателя на НС на БВС д-р Йордан Бойчев, във връзка с предложените от БАБХ условия по въвеждането в експлоатация на информационната система за маркираните с микрочип бездомни и домашни кучета. В разговора взеха участие д-р Дамян Илиев - Главен секретар и Главен санитарен ветеринарен инспектор на БАБХ, доц. д-р Тодор Маринков - Председател на ОК на БВС и др. На срещата присъстваха юристите на БВС.


(28.06.2012)
      Лекари, стоматолози, фармацевти и ветеринарни лекари се обявиха срещу опитите за премахване на съсловните организации. В обща декларация те изразяват категоричното си несъгласие с готвените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари. Според медиците и фармацевтите подобни промени, които предстои да бъдат гласувани на второ четене, биха довели до невъзможност да се гарантира здравето на населението.
 
Декларацията може да видите ТУК


(21.06.2012)
Доклад за решенията взети на Национален дискусионен форум от 21 май 2012г.

По инициатива на Ръководството на Български ветеринарен съюз и във връзка със зачестилите нападения на бездомни кучета над хора на 21 май 2012г. се проведе Национален дискусионен форум на тема : „Бездомните и безпризорни животни - проблемите свързани с тях и необходимостта от създаване на „Зоополиция” и специализирана дирекция „Ветеринарномедицинска дейност и здравеопазване на животните” към Министерство на земеделието и храните”.

Докладът за резултатите от срещата можете да видите тук.(14.06.2012)

ПРОТЕСТЪТ НА ВЕТЕРИНАРНИТЕ ЛЕКАРИ ДОВЕДЕ ДО НОВ БУМ ОТ НЕВЕРНИ ТВЪРДЕНИЯ. ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА НЕТЪРПИМОСТ НА ЛЕКАРИТЕ КЪМ НЕКОМПЕТЕНТНАТА И ОПАСНА ПОЛИТИКА ПРОВОКИРА ИСТИНСКАТА ПРИКРИТА СЪЩНОСТ НА РЕСОРНИЯ МИНИСТЪР.

Текстът на изявлението можете да изтеглите от тук.
(17.05.2012)
На 21.05.2012г ръководството на Български ветеринарен съюз организира национален дискусионен форум във връзка с обещанието на министър Мирослав Найденов да създаде Зоополиция в България. Практикуващите ветеринарни лекари, като професионалисти в областта на животинското здраве, от близо следят дебатите по отношение на бездомните и безпризорни животни и свързаните с тях проблеми, които през последните две години основателно предизвикват бурна обществена реакция.


(24.03.2012)
Български лекарски съюз декларира официално подкрепата си за каузата на ветеринарните лекари
Председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов изпрати декларация до всички парламентарно-представени партии, до Председателя на Народното събрание, до Премиера и Президента на Републиката, с която се заявява подкрепата на БЛС спрямо Български ветеринарен съюз, относно нашите права като регламентирана със закон направителствена организация и опасния прецедент, де се прави опит да се заличава самофинасираща се и саморегулираща се професионална органзация.