Вход за членове:

(28.06.2012)
ДЕКЛАРАЦИЯ В ПОДКРЕПА НА БЪЛГАРСКИ ВЕТЕРИНАРЕН СЪЮЗ
Лекари, стоматолози, фармацевти и ветеринарни лекари се обявиха срещу опитите за премахване на съсловните организации. В обща декларация те изразяват категоричното си несъгласие с готвените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари. Според медиците и фармацевтите подобни промени, които предстои да бъдат гласувани на второ четене, биха довели до невъзможност да се гарантира здравето на населението. Организациите обръщат внимание на обстоятелството, че този вид съюзи не се явяват сдружения на лица, споделящи общи интереси, които възникват в резултат на конституционното право за сдружаване, а са съсловни организации, създадени със закон, с който държавата възлага права и отговорности. Именно тези отговорности са свързани с контрола на изпълнението на лекарските задължения и следенето за общи правила на работа.
Промените в законопроекта предвиждат отнемането на задължителното членство в професионалната организация, но с това възможностите именно тя да гарантира профилактиката и здравето на животните, а оттам и качеството на храните. Защото когато няма ясни правила при изписването на медикаменти, ясни правила при следене за неразпространението на зарази, тогава няма варианти и за предотвратяването им, а на по-късен етап /дано не се налага/, но и за овладяването на епидемии.
С подписаната декларация БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ, БЪЛГАРСКИ ЗЪБОЛЕКАРСКИ СЪЮЗ, БЪЛГАРСКИ ВЕТЕРИНАРЕН СЪЮЗ, БЪЛГАРСКИ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ И БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ категорично заявяват намеренията си да защитят не само професионалната практика на всички медици, както и работата на съсловните организации, но по този начин - основно правата на пациентите си.

„Този вид съсловни организации имат публичен характер и основната им роля е да бъдат партньор на държавните институции, като гарант за спазване на всички световни, европейски и национални норми. Те носят отговорност за своите членове по отношение на тяхната професионална квалификация и практика, с което се гарантира на българското общество национална здравна сигурност”, се казва още в декларацията. Ето защо е наложително запазването на задължителното членство при регулираните професии в единни съсловни организации така както го изисква е Регламент 36/2006 на ЕС.

Лекарите, стоматолозите и фармацевтите обявиха, че застават зад всички планирани действия на БЪЛГАРСКИ ВЕТЕРИНАРЕН СЪЮЗ, които имат за цел да се противопоставят на идеята за премахване на задължителното членство в съсловната организация на ветеринарните лекари.


Декларацията е адресирана до председателя на НС Цецка Цачева, председателя на Комисията по земеделие и гори Десислава Танева и председателя на комисията по здравеопазване към НС Даниела Дириткова.

Коментари
Plamen Konov
28.06.2012г. 15:27ч.
БРАВО