Вход за членове:

(18.07.2012)
Смут от устна заповед относно номерата на чиповете
Ръководството на БВС получи множество сигнали с обезпокоителна информация, че на оперативки на общински ветеринарни инспектори в някои областни дирекции на БАБХ се е свеждала устна заповед, да информират практикуващите ветеринарни лекари, че кучетата трябва да се чипират само с чипове започващи с Индекс 100.
В тази връзка Ръководството на БВС информира всички практикуващи ветеринарни лекари следното:
Използването на чипове, техният вид и параметри са подробно описани в Регламент 438/19.05.2010, който изменя Регламент 998/2003г на Европейската комисия. В регламента ясно се казва, че чипа трябва да отговаря на ISO 11784 и 11785, за което пък следи международната система ICAR, която има за цел да даде на производителите съответните номера, така че да няма дублиране на номера при различните производители от различни държави.
На устно запитване, високопоставени представители от БАБХ отрекоха да са давали разпореждане да се чипират кучета само с чипове започващи със 100. Настъпилата неловка ситуация, обаче ни принуждава да дадем следните разяснения:
Колеги, следва да знаете, че там където има такова устно нареждане, то освен че е правно необосновано и подвеждащо, е и незаконосъобразно. Това е скрит лобизъм в полза на определени фирми доставчици, което е подсъдно, защото се явява нелоялна конкуренция на всички останали фирми вносители на електронни идентификатори. За вноса на чипове отговарящи на Регламент № 438 отговорност за контрола на внасяните чипове носи БАБХ, като за това всички фирми вносители получават след заплащане съответното разрешително от Агенцията.
За това в случай, че получавате подобни инструкции, незабавно уведомявайте областното ръководство за да може да се вземат адекватни и навременни мерки.
Ръководството на БВС ще отправи писмено запитване до Агенцията по безопасност на храните във връзка със скандала. Отговорът ще бъде своевременно качен на сайта на БВС.

От Ръководството на БВС
Коментари
Atanas Kostadinov
25.05.2015г. 23:00ч.
Важно уточнение, така действаше екипа на д-р Йордан Бойчев
Анна Маркова
31.07.2012г. 17:33ч.
На срещата на 27 юли/петък/, Дамян Илиев отново е пропагандирал да се чипират кучета само с чипове, започващи със сто!
Aнтон Петров
21.07.2012г. 07:47ч.
Чиповете за кучета,котета,коне и магарета са едни и същи-цена 6-8 лв.В БАБХ по кашоните си стоят "конските чипове",те са платени от бюджета отпреди ТРИ ГОДИНИ.Още тогава и ни раздадоха четци за чипове на стойност 700 лв за които се разписахме като получател.
Владимир Солаков
19.07.2012г. 19:44ч.
Днес бях при системният администратор в Силистра.Според него държавата ще предостави на участъковите лекари чипове започващи със сто.Оставам с логичното обяснение,че същите вече са закупени от БАБХ,но не става ясно дали ще получим чиповете безвъзмездно или на реалната им цена,която е в момента.Вторият вариант мен лично въобще не ме устройва и ако ми бъде предложен категорично ще откажа.Който си има зор да си чипира.А резултатът се знае какъв ще бъде-същият като с ЕКЖ.
Site Admin
18.07.2012г. 19:48ч.
Ако това е истина явно някой е рeшил като за последно да оближе голяяямата лъжица с мед е после ДИМ ДА ГО НЯМА...