Вход за членове:
Архив актуално 2014

(13.12.2014)
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

От името на ръководство на Българския ветеринарен съюз, със голяма благодарност към всички Вас, Ви поздравявам във връзка с професионалния празник на ветеринарните лекари в България - 14 декември!
Въпреки тежката година, която преживяхме всички ние като практикуващи ветеринарни лекари, членове на съсловната организация – БЪЛГАРСКИ ВЕТЕРИНАРЕН СЪЮЗ, искам да Ви уверя, че достойната позиция, която показахме през последните месеци вече започва да дава своите положителни резултати.
Целите, които ние като ръководство сме си поставили – да издигнем авторитета на нашата професия и да възстановим позициите, които ветеринарния лекар в България е имал, постепенно започват да се случват. Надявам се, с настъпването на новата 2015 г. всички членове на съсловната организация да усетят и почувстват ролята на БВС и да разберат, че всички заедно сме голяма сила и от самите нас зависи признанието от обществото.
Пожелавам на всички приятно изкарване на нашия професионален празник, весело посрещане на Коледните и Новогодишни празници, крепко здраве, професионален просперитет и най-вече повече вяра в бъдещето и в обществената значимост на професията ветеринарен лекар.

С уважение,
Д-Р ТРИФОН ЦВЕТКОВ
Председател на НС на БВС
 

(01.12.2014)
Днес 01.12.2014 г. на тристранна среща в Министерство на земеделието и храните Председателя на Български ветеринарен съюз Д-р Трифон Цветков подписа споразумение с Българската агенция по безопасност на храните представлявана от Д-р Дамян Илиев-Зам.-изпълнителен директор, което е утвърдено от Д-р Цветан Димитров-Зам.-министър на земеделието и храните.
Съгласувана е Тарифа за определяне на цените, които се заплащат за изпълнението на мерките по държавната профилактична програма и по програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните за 2015 г.
Утвърдена е Държавната профилактична програма за 2015 г.
Зам.-министъра на земеделието и храните Д-р Цветан Димитров пое ангажимент Държавната профилактична програма за 2015 г. и Тарифата за 2015 г. да бъдат приети от Министерски съвет до края на месец декември 2014 г., а достъпа до информационната система на всички регистрирани ветеринарни лекари да бъде възстановен до края на седмицата.


От ръководството.(13.11.2014)
Първата пресконференция на новия министър на земеделието и храните Десислава Танева
Министър Десислава Танева освободи зам.-директора на Агенията по храните Радослав Карабаджаков заради несправяне с болестта син език и обяви нови политики.
Земеделският министър Десислава Тенева заяви, че държавата в лицето на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) носи огромна вина за мащаба на пораженията от болестта син език, а д-р Радослав Карабаджаков е пряко отговорен, тъй като ресорът му е бил здравеопазване на животните.

Карабаджаков е уволнен със заповед от вчера.

"Надявам се съответните органи да си свършат работата относно виновните лица", допълня Танева.

Ситуацията с болестта син език към момента е овладяна, обяви още земеделският министър, но подчерта, че хора, които не работят в обществен интерес, "нямат място като част от нашия екип".

Новият заместник на Танева и бивш служебен министър Васил Грудев посочи, че въпреки предупреждението към страната ни, че заразата тръгва към нашата граница, в самото начало БАБХ не е предприела мерки за ограничаване и вземане на проби, за да затвори разпространението на болестта в началото.

"Тогава с една бърза кръгова ваксинация или третиране на площите можеше да бъде преодоляна катастрофата. Към днешна дата имаме 27 хил. умрели овце. За тази есен ситуацията е овладяна, но не на база драстични действия, а поради понижението на температурите, заради това вирусът не се разпространява", коментира Грудев, цитиран от БГНЕС.

МЗХ е в готовност от понеделник да започне с налични средства първите плащания за обезщетения за син език за умрели животни.

Приоритети на министерството

Животновъдство, растениевъдство и биологично земеделие ще бъдат приоритет в работата на новия екип на Министерството на земеделието и храните.

С тези приоритети ще се навакса неравномерното развитие на отделните сектори в земеделието и е факт, че при присъединяването към ЕС те не са били подпомогнати достатъчно, каза Десислава Танева.
По думите й ще се води политика на балансирано земеделие, ще се подкрепя диверсификация на отделните производства, ще се работи за конкурентоспособно земеделие.

Ще се подкрепят малките и средни ферми, за да спре и обезлюдяването на малките населени места.

Екипът на Танева

Зад тези намерения до министър Танева застават заместник-министър Васил Грудев с ресор "Европейска политика и програма за развитие на селските райони"; Цветан Димитров - заместник-министър в правителството на ГЕРБ 2009 - 2013 г., с ресор "Животновъдство, растениевъдство и безопасност на храните", и Георги Костов, също зам.-министър в предишния мандат на ГЕРБ с ресор "Гори".

В политическия кабинет на МЗХ са още Румен Христов, депутат от РБ, който вероятно ще оглави парламентарната Комисия по земеделие и гори.

В комисията политиките на новото ръководство на МЗХ се отстояват още от проф. Иван Станков от АБВ и Петър Пертов от Патриотичния фронт.

Началник на кабинета е Любен Татарски от ГЕРБ, парламентарен секретар - Светослав Костов, а новият медиен съветник в МЗХ е Ася Таскова.


(31.10.2014)
 Общо 9 млн. лв. ще плати държавата заради безпрецедентното разпространение на болестта син език, което в първите два месеца беше проспано от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Сметката направи днес служебният министър на земеделието Васил Грудев. Забавената реакция при заразата син език е симптоматична за една неработеща администрация, допълни министърът. Той участва в отбелязването на Деня на аграрната наука в централното управление на Селскостопанската академия.В сумата са включени обезщетения за повече от 26 000 умрели животни, обеззаразяването на огромен брой ферми и площи. Отделно Еврокомисията ще поеме между 75 и 100% от ваксината за догодина.Приключила е финансовата проверка на БАБХ, поискана от Българския ветеринарен съюз. Сметната палата пък публикува доклад за минал период, който установява много нарушения. Оказва се, че те се повтарят и сега. Има и доста притеснителни факти за възлагането на договори на частна лаборатория, за които „Преса“ писа. Следват управленски решения, които ще бъдат оповестени съвсем скоро, обяви министър Васил Грудев.
От началото на следващата седмица фермерите ще започнат да получават обезщетения за загиналите овце. Те няма да се плащат на килограм, а според усредненото тегло на породите. Така стопаните ще вземат между 130 и 220 лв. на животно. Ако са елитни, сумите може да скочат до два пъти. Парите ще се предоставят по реда на пристигането на протоколите“.


(20.10.2014)
 Изх. №137/20.10.2014 г.
ДО
Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-ЖА МАРГАРИТА ПОПОВА
ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ПРОФ.ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОПИЕ:
Г-Н ВАСИЛ ГРУДЕВ
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

С И Г Н А Л

ОТ
Д-Р ТРИФОН ЦВЕТКОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БВС

Относно: Предприемане на незабавни мерки за гарантиране на обществения интерес


(15.10.2014)
Уважаеми колеги,
Публикуваме две писма на Министерство на земеделието и храните, които потвърждават нашите многократни сигнали за нарушения на законите от страна на ръководството на БАБХ, но освен че констатират това, те са още едно доказателство за липсата на истински законосъобразни действия от отговорните държавни институции.
 

(12.10.2014)
БЪЛГАРСКИ ВЕТЕРИНАРЕН СЪЮЗ Е СЪОРГАНИЗАТОР НА НАЦИОНАЛНО ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКО ИЗЛОЖЕНИЕ "БУЛВЕТ МЕДИКА - 2014 г.", КОЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОТ10.10.2014 г. до 12.10.2014 г. В ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ гр. СТАРА ЗАГОРА
Програмата за събитието може да свалите от тук:  <<Програма за "БУЛВЕТ МЕДИКА - 2014 г.">>


(03.10.2014)
Уважаеми колеги, предоставяме на Вашето внимание следното писмо от SANCO:
Уважаеми г-н Председател на НС на БВС
Уважаеми д-р Цветков,

Относно: Ваше писмо относно нарушения при изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма, Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните и нарушения на Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари в България (ЗСОВЛБ) и Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД)

Благодаря Ви за изпратеното от Вас писмо до Европейската комисия. Писмото е получено на 12.09.2014 г. и е заведено под номер ARES(2014)2989574.
Документът е преведен и в момента се разглежда от Правната служба на ГД „Здравеопазване и политика за потребителите“ със съдействието на техническите отдели.
В близките седмици ще се свържем допълнително с Вас за резултата от оценката на поставеното от Вас запитване.
С уважение,
Nelly Le Dévic
European Commission | DG Health and Consumers | Unit A2 – Legal Affairs
B232 05/021 | B-1049 Brussels, Belgium | Tel: +32 (0)2 29 65881
 

(23.09.2014)
 Уважаеми колеги,

Във връзка с организацията и провеждането на протестни действия пред Министерство на земеделието Ви уведомявам, че е наложително присъствието на всички председатели на ОК, членове на НС, а където има – и технически секретари от съответните ОК.

23.09.2014г. д-р И. Чобанов, главен секретар на БВС


(21.09.2014)
Уважаеми колеги,
В изпълнение на решение№1 от проведено извънредно заседание на Националния съвет на БВС в гр.Лясковец на 21.09.2014г., Ви призоваваме на мащабен национален протест с участието на ветеринарни лекари и животновъди на 25.09.2014г. /четвъртък/ от 12.00 часа пред сградата на Министерство на земеделието и храните. Протеста ще се проведе под надслов: ДА СПАСИМ ЖИВОТНОВЪДСТВОТО И ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ПРОФЕСИЯ В БЪЛГАРИЯ.
Основание за този протест са неизпълнените от Министерски съвет искания, поставени от Български ветеринарен съюз в декларацията, приета на протеста от 04.09.2014г.
От Ръководството


(18.09.2014)
ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА НС НА БВС


ОБЯВА

На основание чл. 27, ал.1 от Устава на БВС и чл. 11, ал.2 от Закона за съсловна организация на ветеринарните лекари в България (ЗСОВЛБ), свиквам ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ на НС на БВС на 21 Септември /Неделя/ 2014 г., от 11.00 часа, в гр. Лясковец, обл. В. Търново, в хотел Лесопарка” / справки Д-р Спасова, тел. 0878153074/, при следния дневен ред:
1. Отчет по изпълнение на решенията на НС във връзка с изпълнение на мерките по ДПП.
2. Разни.

Моля отсъстващите по обективни причини членове на НС на БВС да предоставят пълномощно по утвърдения образец.

Д-р Трифон Цветков
Председател на НС на БВС
 

(12.09.2014)
 Уважаеми колеги,
Във връзка с писмата на Г-жа Бракалова, Д-р Карабаджаков и Д-р Бащавелов, които прилагаме като прикачени файлове, Ви съобщаваме че Председателя на БВС проведе на 11.09.2014г. редица срещи и разговори в МЗХ.
Колеги, в следствие на тези разговори искаме да Ви съобщим следното:
Не се подавайте на натиск и внушения, това което се случва в момента е провокация и натиск от страна на ръководството на БАБХ, както спрямо практикуващите ветеринарни лекари, така и спрямо своите редови служители.
Фактите към днешна дата 12.09.2014г. са следните:
1.Работната група по изработка на новата Тарифа работи усилено и до дни ще е готова с нов проект на Постановление за промяна на Тарифа-2014г.
2.В момента няма решение на УС на ДФ”Земеделие” по удължаване срока на Нотификацията, както и по нейните конкретни параметри, като финансова рамка за 2014г. Такова решение ще бъде взето след приемане на новата Тарифа. Съответно няма и подписано споразумение между ДФ”Земеделие” и БАБХ.
3. Всички тези мероприятия които се извършват от служители на БАБХ няма да бъдат изплатени от ДФ”Земеделие”, а ако това се случи Председателя на БВС е информирал МЗХ, че ще бъде сигнализиран ОЛАФ.
4. Във връзка с заповед 4982-ЗЖ/09.09.2014г. на Д-р Карабаджаков, Председателя на БВС е информирал ръководството на МЗХ, че е даден двуседмичен срок за вземане на 700 100 броя проби от дребни преживни животни. От практическа гледна точка, това не може да бъде изпълнено в посочения срок от тези хора. Ясно е, че целта е съвсем друга. Българския ветеринарен съюз очаква, спешно да бъде наредено спирането на тези мероприятия.
На 04.09.2014г. пред сградата на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/, съсловната организация на ветеринарните лекари в България-Български ветеринарен съюз /БВС/, съвместно със редови животновъди, студенти и преподаватели, проведе национален протест под надслов:”ЛИПСА НА СТРАТЕГИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ И УПРАВЛЕНИЕ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРИЯ”. На протеста беше приета декларация, която изпратихме до Министър-Председателя с писмо Изх. 120/04.09.2014 г.
Българския ветеринарен съюз отново настоява пред Министъра на Земеделието и храните Г-н Васил Грудев и Министър-Председателя на Република България проф.Георги Близнашки да бъдат изпълнени поставените от нас искания посочени в Декларацията.

От Ръководството


(09.09.2014)
Изх. №122/08.09.2014 г.

ДО Г-Н ДИМИТЪР ЦОНЕВ

Уважаеми Г-н Цонев,

В предаването Ви от 05.09.2014г., Ваш гост беше Изпълнителния директор на БАБХ проф.Моллов. Тъй като, в този разговор беше пряко засегната съсловната организация на ветеринарните лекари в България- Български ветеринарен съюз, ние настояваме за право на отговор.
Уважаеми Г-н Цонев, преди да преминем към конкретни теми, искаме да Ви поздравим за вашата добра информираност и коректно и точно задавани въпроси. Ние обаче, не сме доволни от отговорите на проф.Моллов и изключително тежките обиди, лъжи и квалификации, които той отправи в ефир. Да започнем с това, че протеста организиран и проведен от съсловната организация на ветеринарните лекари на 04.09.2014г., наречен от проф.Моллов „активно мероприятие” е втори протест в рамките на два месеца.
Протеста беше под надслов: „ЛИПСА НА СТРАТЕГИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ И УПРАВЛЕНИЕ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРИЯ”, а основните теми на този протест бяха:
1.Нарушения при изпълнения на мерките по Държавната профилактична програма, Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, обявяването на заболявания по животните и нарушения на Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари в България /ЗСОВЛБ/ и Закона за ветеринарно медицинската дейност/ЗВД/, за които сме осведомили Европейската комисия, с писмо изх.118/01.09.2014г.
2.Разпространение на болестта Туберкулоза по Говедата, за което Българския ветеринарен съюз с писмо изх.№119/02.09.2014г. сезира Окръжна Прокуратура гр.Разград
3.Появата и бързото разпространение на болестта ”Син език” по домашните и диви преживни животни, което изисква да се направи професионален анализ от наши доказани специалисти за изпълнението на Програмата за надзор на болестта ”Син език” по преживните животни в Република България през 2014г.
Вие правилно отбелязахте, в началото на предаването, че ветеринарните лекари в България искат оставката на Изпълнителния директор на БАБХ, той обаче подчерта с израза „частно практикуващи ветеринари” отношението си към всички практикуващи ветеринарни лекари. Няколко факти в тази посока:
-в законите в Република България, няма понятие частно практикуващи ветеринарни лекари, както и няма държавно практикуващи. Регулацията на ветеринарно медицинската професия се определя с два основни закона Закон за ветеринарно медицинската дейност/ЗВД/ и Закон за съсловната организация на ветеринарните лекари в България/ЗСОВЛБ/.
От ЗСОВЛБ:
Чл.2.(1) Ветеринарните лекари, които упражняват професията си, членуват в Българския ветеринарен съюз. Членството на ветеринарни лекари, които не упражняват професията си, е доброволно.
(2) Служители в държавната администрация, осъществяващи контрол върху ветеринарномедицинската практика, нямат право да членуват в съсловната организация за периода на заемане на държавната служба.
От ЗВД:
Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2007 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 7 от 2013 г.) Ветеринарните лекари могат да упражняват ветеринарномедицинска практика във ветеринарномедицинско заведение, ако са вписани в регистъра по чл. 32 и членуват в Българския ветеринарен съюз (БВС).
Цитираните и още много други разпоредби на законите определят основите на ветеринарномедицинската професия и практика в България.
Изключително е неприемливо изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните да не разбира и да изказва такива грешни твърдения.
Истината по въпроса е една и тя е: В България има практикуващи ветеринарни лекари и контролен орган в лицето на БАБХ и неговите служители, част от които по професия са също ветеринарни лекари, но те по същество са контрольори и нямат право да практикуват професията.
Уважаеми Г-н Цонев, в съсловната организация на ветеринарните лекари членуват около 2000 практикуващи професията колеги. На протеста на 04.09.2014г присъстваха не по-малко от 500 колеги, а също и водещи преподаватели и доайени в нашата професия, както и студенти и фермери.
Обявяването на един такъв справедлив и законен протест за „активно мероприятие” и внушението, че има скрити цели и мотиви е цинично и абсолютно неприемливо и обидно за всички нас- практикуващите ветеринарни лекари в България. Ние не само, че искаме оставката на проф.Моллов и цялото ръководство на БАБХ, но и смятаме че трябва да им бъде потърсена отговорност за огромните щети, които нанесоха със своята некомпетентност на Ветеринарно медицинската професия и целия отрасъл”Животновъдство”.
Бихме искали да подчертаем няколко цитата от разговора Ви с проф.Моллов, като абсолютна лъжа и манипулация:
-той твърди, че протеста е за пари, като споменава едни произволни цифри, които не кореспондират с истината.
-той твърди, че умрелите овце от болестта”Син език” са около 7хил., като пропуска да отбележи, че БАБХ напълно се е провалила с идентификацията на животните, което на практика означава, че половината от дребните преживни не са маркирани и няма как да се отчетат като умрели.
-той твърди, че няма превенция за болестта ”Син език” и че тя се разпространява с вятъра и насекоми и отрича БАБХ да е реагирала бавно, като се оправдава с липса на пари. Истината обаче е друга-основен проблем е незаконната и безконтролна търговия с живи животни и непрофесионалната реакция при установяването на първичното огнище в с.Мандрица.
-той твърди, че трябва да се направи супресираща спешна ваксинация сега, а всъщност това трябваше да се направи много по-рано още около първото огнище, заедно с много строги ограничителни за движение мерки и пръскане с препарати срещу преносителя на заболяването. Това не беше направено и в момента е засегната почти цялата територия на страната. В момента няма какво да се ограничава, заболяването е изпуснато като разпространение и това се случва за първи път в историята на Българската ветеринарна служба. Виновни разбира се няма или може би виновни са „Лошите частни ветеринари”… Нашето мнение по този въпрос е ваксинация през пролетта на цялото поголовие преживни животни, а виновните служители и цялото ръководство на БАБХ да бъдат уволнени.
-накрая искаме дебело да подчертаем, че контрола за който претендира БАБХ от „обора до масата” е абсолютно бутафорен и реално неизпълним, докато не започнат да се спазват задължителните правила във ветеринарно медицинската дейност-контролния орган, трябва да осъществява само контролни мерки, а здравеопазването на животните в двете му неделими части профилактика и лечение се осъществява от практикуващи ветеринарни лекари.
Уважаеми Г-н Цонев, проблемите, които са се натрупали в нашата област и сектор”Животновъдство” са толкова много и толкова сериозни, че не е възможно да бъдат обхванати с едно писмо или едно предаване. Но като начало Ви изпращаме и малко материали, свързани с нашата дейност от последните месеци и Ви желаем вашите предавания да бъдат все така актуални, поставящи остро, точно и коректно най-важните теми от деня.

С Уважение,
Д-р Трифон Цветков
Председател на НС на БВС
 

(03.09.2014)
 ДО Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
Д-Р ТРИФОН ЦВЕТКОВ
БЪЛГАРСКИ ВЕТЕРИНАРЕН СЪЮЗ

Ние бяхме добре информирани за ограниченото изпълнение на Държавната профилактична програма във вашата страна, касаещо мерките за наблюдение и профилактика на зоонозите.
Главната асоциация на ветеринарните лекари в Румъния (ГАВЛР), която наброява 5000 членове, подкрепя вашият протест и изразява солидарност с българските колеги за определяне на органи, които да наблюдават разпоредбите на Европейските Ветеринарно Санитарни програми и стратегии.
Ние бихме искали да запазим нашето професионално сътрудничество, установено преди много години със създаването на Балканско-Черноморската Асоциация, която обединява асоциации на ветеринарните лекари от този регион, чрез двустранни връзки и срещи.


Изпълнителен съвет на ГАВЛР
Председател Проф.Д-р Хоратиу Олару
Зам.-Председател Д-р Марио Кодреану
Зам.-Председател Проф.Д-р Николае Константин
Зам.-Председател Д-р Стефан Николае
Секретар Проф. Д-р Дан Другоцио


(03.09.2014)
Проект!

ДО ПРОФ.ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
КОПИЕ
Г-Н ВАСИЛ ГРУДЕВ
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
ДЕКЛАРАЦИЯ
ОТ
БЪЛГАРСКИ ВЕТЕРИНАРЕН СЪЮЗ-СЪСЛОВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВЕТЕРИНАРНИТЕ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Ние участниците в националния протест на Българския ветеринарен съюз, който се провежда под надслов:
„ЛИПСА НА СТРАТЕГИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ И УПРАВЛЕНИЕ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРИЯ” се обръщаме към Вас с изключителна тревога, за да се вземат спешни мерки във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната.
Информираме Ви, че за нарушения при изпълнения на мерките по Държавната профилактична програма, Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, обявяването на заболявания по животните и нарушения на Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари в България /ЗСОВЛБ/ и Закона за ветеринарно медицинската дейност/ЗВД/ с писмо изх.118/01.09.2014г. сме осведомили Европейската комисия.
Поради неизпълнение на редица нормативни актове от страна на БАБХ и специално Наредба №84 от 18.07.2006г. се допусна разпространение на болестта Туберкулоза по Говедата, за което Българския ветеринарен съюз с писмо изх.№119/02.09.2014г. сезира Окръжна Прокуратура гр.Разград.
Появата и бързото разпространение на болестта ”Син език” по домашните и диви преживни животни, изисква да се направи професионален анализ от наши доказани специалисти за изпълнението на Програмата за надзор на болестта ”Син език” по преживните животни в Република България през 2014г. и Наредба №19/14.12.2005г. за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта „Син език”.
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
За разрешаване на тежката криза, до която е доведено здравеопазването на животните в България и за отстраняване на институционалната некомпетентност на БАБХ, Българския ветеринарен съюз настоява:
1.Министерски съвет в спешен порядък, най-късно до 10.09.2014г. да приеме изменения в Тарифата за определяне на цените, които се заплащат за изпълнението на мерките по държавната профилактична програма и по програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните за 2014 г., приета без съгласуване с БВС с ПМС № 184 от 04.07.2014 г., като с изменението се предвидят параметрите на Тарифата, действала през 2013, приета с ПМС № 151 от 19.07.2013 г.
2.За неизпълнение на закона и допуснатите нарушения, довели до това състояние на здравеопазването на животните в страната, Министерският съвет да потърси най-строга отговорност от съответните длъжностни лица в МЗХ и БАБХ.
3.Да бъдат предприети действия за отмяна на всички незаконосъобразни заповеди № РД-11-1232/29.07.2014 г. на Зам. директор на БАБХ, заповед № РД-11-1192/29.07.2014 г. на Изп. директор на БАБХ, заповед № РД-11-1125/29.07.2014 г. на Изп. директор на БАБХ, заповед № РД-11-1309/07.08.2014 г. на Изп. директор на БАБХ и административните актове на БАБХ, свързани с изпълнението на ДПП за 2014 г.
4. Незабавно преустановяване от страна на ръководството на БАБХ на всички репресивни мерки – заплахи, принуда, натиск спрямо практикуващите ветеринарни лекари и ветеринарните лекари-държавни служители.
5.Създаване на Национална ветеринарно-медицинска служба извън системата на БАБХ, пряко подчинена на Министерство на земеделието и храните, за което БВС ще внесе предложение за законодателни промени.

Настоящата Декларация е приета на Национален протест на Български ветеринарен съюз на 04.09.2014г.

Д-р Трифон Цветков
Председател на НС на БВС
 

(29.08.2014)
НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА БЪЛГАРСКИ ВЕТЕРИНАРЕН СЪЮЗ
Уважаеми колеги,

На 27.08.2014 г. /сряда/ се проведе второ заседание на междуведомствената работна група, на която е възложено да подготви промените в Тарифата за определяне на цените, които се заплащат за изпълнение на мерките по ДПП. Българския ветеринарен съюз представи становището, което е публикувано на нашия сайт в раздел Новини.
От страна на БВС участваха:
1. Д-р Трифон Цветков - Председател на НС;
2. Д-р Петър Дойчев - Зам. председател на НС;
3. Д-р Мирослав Първанов - председател на КНД към НС;
4. Г-н Иван Георгиев - юрист на БВС;
5. Г-н Георги Янчев - финансов консултант на БВС;
Представителите на БВС аргументирано и обосновано защитиха представеното становище по Тарифа-2014 г.
В процеса на обсъждането, зам.-изпълнителния директор на БАБХ Д-р Радослав Карабаджаков изложи позицията на Агенция по безопасност на храните и СВЛБ, а тя накратко е следната:
- финансовите средства, които БВС настоява да бъдат осигурени за изпълнението на ДПП са изключително много и същата работа по ДПП държавните лекари ще извършат при условията на сега действащата Тарифа и в рамките на наличните средства;
- ще бъдат закупени превозни средства и назначен помощен персонал към държавните лекари, които ще извършват мерки по ДПП.
- ще се обсъди възможност тази дейност да се обявява на търг;
- от 03.09.2014 г. /сряда/ ще започне още по-масирано и активно действие от страна на служителите на БАБХ по изпълнението на мерките по ДПП, а онези служители които не изпълнят заповедта ще бъдат административно наказвани.
Колеги, всичко това звучи нереално на фона на действащото българско и европейско законодателство, но е факт!
Ще позволим ли това да се случи?
Ще защитим ли професията - Ветеринарен лекар?
Българския ветеринарен съюз откликва на исканията на практикуващи ветеринарни лекари от цялата страна и организира национален протестен митинг на 04.09.2014 г. от 11.00 часа пред сградата на БАБХ в гр. София, бул.”Пенчо Славейков”№15 под надслов:
„ЛИПСА НА СТРАТЕГИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ И УПРАВЛЕНИЕ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРИЯ”

От Ръководството


(23.08.2014)
със заповед на Министъра на земеделието и храните РД 09-544/22.08.2014г. е създадена междуведомствена работна група с Председатели Г-жа Марина Бакалова и Доц.Георги Костов,заместник –министри на земеделието и храните със задача да изготви:
1. Анализ и предложение за изменение на Тарифата за определяне на цените, които се заплащат за изпълнение на мерките по ДПП и ПНЛБЖ за 2014г. със срок за изпълнение 29.08.2014г.
2. Проект на Тарифа за определяне на цените, които се заплащат за изпълнение на мерките по ДПП и ПНЛБЖ за 2015г. със срок за изпълнение 28.11.2014г.
На 22.08.2014г. в зала Голям колегиум в сградата на Министерство на земеделието и храните, се проведе първо заседание на работната група. От страна на БВС участва Председателя на НС на БВС, който мотивирано и обосновано изложи необходимостта от промени в Тарифа-2014г.
Следващото заседание на работната група ще се проведе на 27.08.2014г., на което БВС ще представи писмено предложението си съгласно решението на Националния съвет и позицията изразена на националния протест от 09.07.2014г пред Министерски съвет.
В спешен порядък Министъра на земеделието и храните ще внесе предложението на работната група за приемането на новата Тарифа-2014г. от Министерски съвет.
Д-р Трифон Цветков
Председател на НС на БВС


(21.08.2014)
Уважаеми колеги,
Днес 21.08.2014 г. в МЗХ се проведе Консултативен съвет по животновъдство и заседание на Кризисния щаб за борба с болестта „Син език“.
В срещите участваха от страна на МЗХ:
Министъра на земеделието и храните г-н Васил Грудев, Зам. Министър доц. Георги Костов и Зам. Министър Марина Бракалова.
От страна на БАБХ:
Изпълнителния директор на БАБХ проф. Пламен Моллов, Зам. Директора на БАБХ д-р Радослав Карабаджаков, началник отдел „Здравеопазване на животните“ д-р Пенчо Каменов, главен санитарен инспектор д-р Янко Иванов и д-р Михаил Бащавелов, Директора на център за управление на риска проф. Бойко Ликов и Директора на НИДВМИ д-р Неделчо Неделчев.
Представители на браншови организации.
От страна на БВС участваха:
Проф. Румен Вълчовски и Председателя на НС на БВС д-р Трифон Цветков.
По уважителни причини отсъстваше проф. Михни Люцканов.
Основна тема на обсъждането беше предоставяне на актуална информация свързана с болестта „Син език“ и мерките, които следва да бъдат предприети за нейното ограничаване.
Най-същественото, което касае практикуващите ветеринарни лекари беше заявено от Министъра на земеделието и храните, че е поел ангажимент да внесе в Министерски съвет предложение за изменение в Тарифата за 2014 г., при условията на Тарифата за 2013 г., за което е необходимо технологично време.
Той призова членовете на БВС да се включат активно в борбата с болестта „Син език“.
Председателя на БВС заяви, че практикуващите ветеринарни лекари са постоянно на терена и оказват необходимата помощ на животновъдите.
Д-р Цветков специално заяви, че за да се реализира стратегията за изпълнение на имунопрофилактичните мероприятия за 2014 г. проф. Моллов трябва да отмени всички заповеди, с които възлага изпълнението на имунопрофилактиката на държавните ветеринарни лекари и да бъде възстановен достъпа до информационната система.
В заключение Министъра на земеделието и храните призова в тази тежка обстановка да се обединят усилията на всички ветеринарни специалисти в страната.


(15.08.2014)
 Уважаеми колеги,

Днес 15.08.2014г. председателя на БВС д-р Трифон Цветков проведе среща в Министерския съвет, на която беше изложена позицията на съюза във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната и изпълнението на мерките по държавната профилактична програма.

По изричното настояване на г-н Васил Грудев Министър на земеделието и храните уведомяваме всички членове на БВС , че в спешен порядък той ще внесе предложение в Министерския съвет за изменение в тарифата за определяне на цените които се заплащат за изпълнението на мерките по ДПП приета с ПМС №184 от 04.07.2014г. , като с изменението се предвидят параметрите на тарифата действала през 2013г. приета с ПМС №151 от 19.07.2013г.
Ще бъде осигурено финансовото обезпечаване на изпълнителите на ДПП през 2014г. – практикуващи ветеринарни лекари.
По предложение на БВС в кризисния щаб за борба с болестта син език са включени :Проф.Михни Люцканов , проф. Румен Вълчовски и д-р Трифон Цветков.
От Ръководството