Вход за членове:
Актуално
«12»

Уважаеми колеги,
в резултат на последователните усилия на ръководството на БВС, днес 26.01.2015г. на страницата на МЗХ е публикуван Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Тарифа за определяне на цените, които се заплащат за изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните за 2015 г.
Очаквайте публикуването на постановлението на Министерски съвет за приемане на Тарифа 2015г.
Приложение: Проект на Тарифа 2015г.
От ръководството

(05.07.2021)
Уважаеми колеги,

В резултат на проведената среща между БВС и МЗХГ на 30.06.2021г., днес 05.07.2021г. Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" разпредели 7 151 325 лв. за извършените от ветеринарните лекари имунопрофилактични дейности при животните през първите 5 месеца на 2021 г.
Решението на УС на ДФ "Земеделие" може да видите на следния линк www.dfz.bg/bg/prescentar/novini/-7-/   или в приложения файл.

В отговор на поставените въпроси от проведената среща получихме писмо с Вх.№146 от 07.07.2021г. от Зам.-министъра на МЗХГ доц.д-р Крум Неделков, което може да видите в приложения файл.

От Ръководството


(01.07.2021)
 Вчера в Министерството на земеделието, храните и горите се проведе съвместна среща на БВС – председателя на НС на БВС – д-р Трифон Цветков и председателя на БАВЛПЖ – д-р Мирослав Първанов, а от страна на МЗХГ – зам.-министъра – доц. д-р Крум Неделков и директора на дирекция „Политики по агрохранителната верига” към МЗХГ – д-р Милена Трендафилова. Заявката, която дадоха и двете страни е за бъдещи добри отношения и ползотворни действия и инициативи, свързани с подобряване на средата за развитие на българското животновъдство и здравеопазване на животните.
Въвеждащата тема на дискусията беше провокирана от писмото, изпратено от БВС до министъра на земеделието, храните и горите – проф. д-р Христо Бозуков във връзка с изразената позиция на съсловната ни организация, че отговорностите по идентификацията на животните не са на ветеринарните лекари, а са на операторите, т.е. собствениците на животни.
Общите цели и задачи, свързани със здравеопазването на животните бяха акцент на разговора. Ключовите теми за разрешаване, които д-р Цветков постави са: изработване и приемане на новата НППНКЛБЖЗ, подготвяне на нотификация до ЕК за финансирането на изпълнението на мерките по НППНКЛБЖЗ за следващия програмен период, съгласно Регламент (ЕС)702/2014, плащанията за извършените имунопрофилактични мероприятия по Програмата за периода 01.01.2021 – 31.05.2021 г., саморегулацията на ветеринарномедицинската професия в България, подготвянето на проект на нов Закон за ветеринарномедицинската дейност и оптимизиране на работата с информационната система „ВетИс”. Зам.-министърът поиска и конкретни предложения от БВС във връзка с подобряване работата на регистрираните ветеринарни лекари.
В заключение БВС изрази своето категорично становище, че ще бъде винаги на разположение и ще подкрепи всички действия на МЗХГ, спазвайки европейското и българското законодателство. Присъстващите изразиха увереност, че в хода на поредица от дискусии ще бъдат намерени решения, които да удовлетворяват всички.


(21.06.2021)

Уважаеми колеги,

В онлайн страницата на вестник Труд е публикувано изявление озаглавено „Източването на земеделските субсидии чрез "виртуални стада" е престъпление“ дадено от служебния министър на МЗХГ проф.Христо Бозуков и зам.министъра доц. Крум Неделков, което може да прочете на следния линк trud.bg/%D1%85%D1%80%D0
Българския Ветеринарен Съюз писмено  уведоми ръководствата на МЗХГ и БАБХ да бъде запознат с анализа и резултатите от извършената проверка, след което ще излезе с позиция по този изключително важен въпрос.

От Ръководството


(11.06.2021)
Уважаеми колеги,

Във връзка с публикувана тревожна статия във  вестник „Гардиън” в която се твърди, че броят на животновъдните ферми в България за периода 2005-2016 година е намалял със 72%, Председателя на НС на БВС д-р Трифон Цветков даде интервю за сайта novini.bg, което може да прочете на следния линк novini.bg/bylgariya/obshtestvo/666051

От Ръководството


(23.04.2021)
Акценти в новия брой на списанието ни:

В ексклузивен и смислен разговор, д-р Николай Маринков потвърждава веруюто на медицината – „да помогнем за това, за което може да се помогне”.

COVID актуализацията от Федерацията на ветеринарните лекари в Европа (FVE) ни информира, че е възможно да има връзка между новия вариант на коронавируса и случаите на котки и кучета с миокардит и че няколко държави са дали правото на ветеринарни лекари да ваксинират хора.

Как да бъдем добри колеги? Отговорите се намират на страниците на FVE в документа „Глобални принципи на ветеринарномедицинската колегиалност”.

Воденето на борба със синия език по дивите преживни животни, отглеждани в оградени площи е описано от проф. д-р Георги Георгиев
и авторския колектив от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Обзорната статия за съвременното състояние и контрола на болестите в промишленото свиневъдство
на учените от НДНИВМИ е с голяма полза за колегите от практиката.

Приятел на професията ни е проф. д-р Георги Попов, зам.-директора на Военномедицинска академия, който заявява, че съвместната ни работа е взаимно плодотворна.

Само 3 месеца, след инсталацията на първия ветеринарномедицински ядрено магнитен резонанс в България, д-р Калоян Войчев ни представя един от най-съвременните методи на изследване и няколко диагностицирани пациенти, които са част от огромната палитра.

Д-р Радослав Веселинов описва екстравагантните Mustela putorius furo и посещенията им във ветеринарната практика.

Разглеждайки профила на д-р Здравко Тодоров, потвърждаваме, че ветеринарната медицина е изкуство и призвание и се убеждаваме, че неговата дейност е добър пример.

Авторитетът в този брой е проф. д-р Стойчо Стоев – вдъхновяващ изследовател от Стара Загора, който обединява континенти.

Със скалпел и перо д-р Валентин Баров ни спасява с неговия разказ.

Описваме и бурния живот на д-р Иван Бурин – поет, писател, редактор.


(23.02.2021)
Новият брой на списанието с бележито присъствие и паралел между ветеринарната и хуманната медицина
В изданието ще прочетете:

- Ексклузивен разговор с д-р Иво Сираков. Нашият колега, вирусолог, учен и преподавател в Медицинския факултет винаги е имал ясна позиция, изразявал я е публично и непоколебимо, решителен е в действията си и безкомпромисен към несправедливостта.
- Актуализация на COVID ситуацията през погледа на Федерацията на ветеринарните лекари в Европа (FVE). Становището на FVE за приоритетно ваксиниране на ветеринарните лекари е подкрепена и от Българския ветеринарен съюз, които заявиха позицията пред Националния оперативен и ваксинационен щаб.
- FVE призовава политиците от ЕС да гарантират, че посещенията в областта на здравеопазването на животните ще разгърнат пълния си потенциал като практичен и смислен инструмент, добавящ стойност за фермерите, ветеринарните лекари, потребителите и обществото.
- Интересни данни и факти от научни изследвания върху лаймската борелиоза при човека и животните представя доц. д-р Георги Попов, зам.-директора на Военномедицинска академия, като предизвикателство за хуманната и ветеринарната медицина.
- Д-р Иво Сираков, доц. Петя Орозова и съавтори анализират научните данни и техния опит, свързани с Lactococcus garvieae, микроорганизъм със сериозен зоонозен потенциал.
- На практика проследяваме развитието на ветеринарномедицинската неврология в България и чистопородното развъждане и наследствените болести при померана.
- За кинологията в средното образование.
- Профила на д-р Йоан Славчев, човекът, който не си избра сам лекарската професия, а тя избра него.
- За приятеля на професията ни – доц. Въто Христов, който беше удостоен с Почетния знак на президента.
- 140 години от рождението на проф. д-р Георги Павлов – патронът на българските ветеринарни лекари.


(15.02.2021)
Уважаеми колеги,

Публикуваме писмо от Председателя на НС на БВС д-р Трифон Цветков до Председателя на Националния оперативен щаб ген.-майор проф.Мутафчийски и Председателя на Националния ваксинационен щаб проф.Гигов за включване на ветеринарните лекари в приоритетните целеви групи за ваксиниране срещу COVID-19.

От Ръководството


(13.12.2020)
Уважаеми читатели,

Подаряваме Ви новия празничен брой на сп. "Ветеринарна практика" с оптимизъм за по-добра нова година и с ретроспекция за утежнена и напрегната 2020 година. Загубихме непрежалими колеги, големи личности, оставили ярка следа във ветеринарномедицинската професия. Поклон пред светлата им памет!

В последния за годината брой на страниците на БВС, председателят на НС и председателите на областните колегии на БВС отправят към всички Вас сърдечни пожелания. Ще погледнете 2020 г. през очите на фотографа и ще видите красотата на професията ни.

В ексклузивно интервю д-р Стефка Здравкова, областният управител на Хасковска област ще ни разкаже за тежките изпитания на 2020 г., за предизвикателствата на управлението, но и за удовлетворението от постигнатото. Д-р Здравкова успешно прилага опита си от ветеринарномедицинската практика, най-вече търпеливото снемане на анамнезата, в сегашната си ръководна дейност.

На страниците на Федерацията на ветеринарните лекари в Европа ще прочетете позицията и препоръките на FVE за използването на телемедицината.

Статията на д-р Мадлен Василева ще хвърли светлина върху динамично променящата се ситуация относно разпространението на SARS-CoV-2 във ферми за отглеждане на норки в Европа и риска за общественото здраве.

Научната статия е на доц. д-р Костадин Кънчев за цестодозите при домашните кучета от град София и околните селища.

В „Практика” екипът от VET STAR Clinic дава отговор на въпроса има ли място естетичната и пластичната хирургия във ветеринарната медицина.

Рубриката „Обучение” доказва как COVID-19 ни учи и проследява интересната виртуална практика на онлайн уъркшоп по анестезиология за дребни животни.

Най-новата ни рубрика, с автор уважавания проф. д-р Илия Цачев, показвайки съвременните авторитети в нашата професия, предизвика огромен интерес в предишното ни издание, а сега е за вълнуващото развитие на първия старозагорски европейски дипломант… и султанските коне.

Ще прочетете и за поета с пагони – д-р Евстати Бурнаски в „Със скалпел и перо”. Химнът на нашата професия „Наука – слънце и живот” на д-р Бурнаски е на страницата за литература, изкуство и култура, а професионалният ни празник е най-подходящият момент за него.

In memoriam ще почетем паметта на незабравимите
доц. д-р Тодор Маринков, проф. д-р Кирил Василев и доц. д-р Петьо Прелезов.
 


(28.10.2020)
Уважаеми колеги,

В настоящия брой на списанието, акцентираме на болестта Ку-треска. Съсловната ни организация, заедно с БАБХ, ЦОРХВ и Националния център по заразни и паразитни болести вземат решения за съвместни действия и мерки за надзора и контрола на болестта. Проф. д-р Георги Георгиев, д.в.м.н. и неговият екип от ЦОРХВ излязоха с подробно научно становище, което публикуваме на стр. 20 – 31. Данните от становището ще бъдат използвани при разработването на НПБЖЗ.
В ексклузивно интервю д-р Арбен Мименов, който шести мандат е кмет на община Сатовча, разказва за отговорностите, предизвикателствата в управлението и призванието си на ветеринарен лекар.
Актуално за COVID-19 и Стратегията 2021 – 2025 г. на Федерация на ветеринарните лекари в Европа са на страниците на FVE.
Позицията на БВС по изработването на новия закон за ветеринарномедицинската дейност и отговора на зам.-министъра на МЗХГ – доц. д-р Янко Иванов са представени на стр. 15-17.
В „Теория и практика” публикуваме статия за лептоспирозата при свинете.

На „Практика”, д-р Влади Кирилов ни представя успешно използваната в цял свят модифицирана панкарпална артродеза „Добро хрумване!“ при кучета.

Рубриката „Обучение”
проследява: Вторият Ветеринарномедицински паразитологичен форум, който направи паралел между хуманната и ветеринарната медицина в сферата на паразитологията; началото на академичната година за двата ветеринарномедицински факултети – в гр. София и гр. Стара Загора и тържествената церемония по дипломирането на 92-ри випуск ветеринарни лекари от Ветеринарномедицинския факултет, при ТрУ, Стара Загора.

Най-новата ни рубрика, с автор уважавания проф. д-р Илия Цачев, показва съвременните авторитети в нашата професия. Първият, който представяме е целунатият лекар от музата на знанието – доц. д-р Иван Димов, DVM, DM, MSc, PhD.

Представяме профила и творчеството на д-р Ина Стойчева, в чийто живот науката и практиката са преплетени нежно и красиво – каквато е и тя самата.

„Със скалпел и перо” е д-р Гео Донев – роденият за писател.

Приятно четене!


(22.10.2020)
Уважаеми колеги,

Във връзка с писмо Изх.№090/14.10.20г. от Председателя на НС на БВС д-р Трифон Цветков до Министъра на МЗХГ г-жа Десислава Танева и членовете на електронната работна група по изготвяне на проект на нов ЗВД с вх.№64-493/14.10.20г., публикуваме отговор от Зам.-министъра на МЗХГ доц.д-р Янко Иванов с вх.№401/22.10.2020г.

От Ръководството


(14.10.2020)
Уважаеми колеги,

Публикуваме писмо от Председателя на НС на БВС д-р Трифон Цветков до Министъра на МЗХГ г-жа Десислава Танева и членовете на електронната работна група по изготвяне на проект на нов ЗВД.

От Ръководството


(15.09.2020)
Уважаеми колеги,

Във връзка с писмо Изх.№083/27.08.20г. от Председателя на НС на БВС д-р Трифон Цветков до Министър-председателя на РБ г-н Бойко Борисов с вх.№08.02-37/27.08.20г.и Министъра на МЗХГ г-жа Десислава Танева с вх.№64-421/27.08.20г., публикуваме отговор от Зам.-министъра на МЗХГ доц.д-р Янко Иванов с вх.№365/15.09.2020г.
 
От Ръководството

(27.08.2020)
Уважаеми колеги,

Публикуваме писмо от Председателя на НС на БВС д-р Трифон Цветков до Министър-председателя на РБ г-н Бойко Борисов и Министъра на МЗХГ г-жа Десислава Танева.

От Ръководството


(07.08.2020)
 Уважаеми колеги, иформираме Ви за неблагоприятна епизоотична обстановка по отношение на болеста Син език -  серотип 4 в Европа.

(29.07.2020)
Уважаеми колеги,

Във връзка с писмо от Председателя на НС на БВС д-р Трифон Цветков с Изх.№082/24.07.2020г. до Министъра на МЗХГ г-жа Десислава Танева с Вх.№62-384/24.07.2020г. и Изпълнителния директор на ДФ "Земеделие"-РА г-н Васил Грудев с Вх.№02-6200/24.07.2020г., публикуваме решения от заседанието на Управителния съвет на ДФ "Земеделие" , съгласно Протокол № 160 от 27.07.2020 г.

От Ръководството

(24.07.2020)

Уважаеми колеги,

Публикуваме писмо от Председателя на НС на БВС д-р Трифон Цветков до Министъра на МЗХГ г-жа Десислава Танева и Изпълнителния директор на ДФ "Земеделие"-РА г-н Васил Грудев.

От Ръководството(25.06.2020)
След високия читателски интерес на предишното ни издание с тема: COVID-19 и ветеринарномедицинската професия, редакционният съвет реши чрез настоящия брой да насочи по-конкретно вниманието към българския опит и познания върху коронавирусните инфекции по животните. С акад. Ангел Гълъбов разговаряхме по темата и в ексклузивното интервю ще прочетете компетентното му мнение. Д-р Мелина Влайкова ни разказа как пребори COVID-19 и как стана една от „спасените-спасители”. Доц. д-р Чавдар Филипов положи труд за да събере историческите данни и създаде своеобразен алманах, за да знаем и да помним, че българските учени имат голям принос в: научно-изследователската и развойна дейност; лабораторната диагностика и производството на имунологични препарати и диагностикуми, свързани с коронавирусите. Коронавирозата при конете описаха проф. д-р Илия Цачев и студентката Ивяна Иванова. Опитност и знания произтичат и от статията на проф. д-р Ангел Мотовски за груповия имунитет.

Въвеждането на ветеринарната телемедицина е неизбежен процес в революцията при предоставянето на съвременни услуги. В рубриката на FVE представяме позицията и препоръките на Федерацията на ветеринарните лекари в Европа, относно телемедицината. Страниците на БВС съдържат: коментар на Управителния съвет на Българската асоциация на ветеринарните лекари, практикуващи с продуктивни животни по становището на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева; полагането на стабилни основи на отношенията между БВС и дирекция „Контрол на ветеринарномедицинските продукти” към БАБХ за създаване на добри ветеринарномедицински лекарски практики при използването на антимикробни средства и инфографика за разумна и отговорна употреба на антибиотиците при животните. В „Теория и практика” ще прочетете статиите за криптоспоридиозата при преживните животни и профилактичната и стимулиращата растежа активност на фуражни добавки при подрастващи прасета. Д-р Марина Иванова представя на практика програмата за елиминиране на беса в Мианмар. Разглеждаме профила и творчеството на д-р Сибила Попова, за която професията е постоянно надграждане на познанията. Д-р Асен Аврамов – поет, писател и…радиожурналист е личността „Със скалпел и перо”.

Приятно четене!
Д-р Милена Кръстанова


(14.05.2020)
 Новото издание на сп. "Ветеринарна практика" е особено актуално с темата на броя и позицията на ветеринарномедицинската наука, относно COVID-19. В брой 2 за 2020 г. ще прочетете:
- ексклузивно интервю с проф. д-р Радка Аргирова - световнопризнат вирусолог и тясно свързана с ветеринарната медицина;
- тема на броя - COVID-19 и ветеринарномедицинската професия - зоонозния произход на SARS-CoV-2, преминаването на междувидовата бариера, научните, медицинските и обществените предизвикателства и опитът на ветеринарните лекари с коронавирусите;
- страниците на БВС са изпълнени с факти, обстоятелства и изявления на нашите колеги, подредени фактологически и хронологично, свързани с исканите оставки на изпълнителния директор на БАБХ - проф. д-р Паскал Желязков и зам.-министъра на МЗХГ - доц. д-р Янко Ивинов;
- интервю с новия декан на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийския университет - доц. д-р Тодор Стоянчев;
- със скалпел и перо - д-р Ячо Кабаивански - наш колега и баща на Райна Кабаиванска;
- профилът на д-р Явор Веселинов - ветеринарен лекар от практиката и известен писател
- и още теория, практика и спомен за големите - проф. Хараламбиев и проф. Ковачев.
Сп. „Ветеринарна практика” се разпространява и електронно чрез интерактивна дигитална платформа online.fliphtml5.com/uvnaz/osbp/ .
 
Приятно четене!


(08.04.2020)
ДО                                                                                     
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ               
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ       
МС Вх.№08.02-20 от 08.04.2020                                   


 
С И Г Н А Л

ОТ
Д-Р ТРИФОН ЦВЕТКОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БВС

Относно: Предприемане на незабавни мерки за гарантиране на обществения интерес.УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Българският ветеринарен съюз (БВС) e съсловна организация на ветеринарните лекари в България. Той е създаден съгласно Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари /ЗСОВЛБ/, обнародван в Държавен вестник , бр. 84 от 19.10.2007 г.
Към момента в Българският ветеринарен съюз членуват над 2500 ветеринарни лекари от цялата страна, които са организирани в 28 областни колегии на територията на Република България, от които 1000 ветеринарни лекари практикуват с продуктивни животни.
С настоящето писмо на основание решение на Националния съвет, Българския ветеринарен съюз изразява своята категорична позиция за незабавно отстраняване от заеманите постове на Изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните/БАБХ/ проф.д-р Паскал Желязков, както и на Зам.-министър на МЗХГ доц.д-р Янко Иванов, отговарящ за ресора свързан с животновъдството, здравеопазване на животните и политики в агрохранителната верига.
Мотивите за това искане са следните:
1.През 2019г. здравеопазването на животните и свързаното с него гарантиране на безопасна и качествена храна за населението беше подложено на сериозен риск. Поради различни причини, всичките свързани с ръководния екип на БАБХ, голям процент от мерките заложени за изпълнение в Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България 2019-2021 (НППНКЛБЗ) не бяха извършени. Не бяха осигурени достатъчно китове за изследване на преживните животни за Бруцелоза – едно изключително тежко протичащо заболяване, от което боледуват и хората, контактуващи със заразени животни или консумирали животинска продукция от такива. Много голям процент от мозъчни проби, взети от заклани животни за изследване за Спонгиоформна енцефалопатия т.н. „Луда крава” също не бяха изследвани. Това беше констатирано и от проверка и доклад от мисия на Европейската комисия в България. Излишно е да отбелязваме колко опасно за хората може да бъде това заболяване. В абсурдна ситуация бяха поставени регистрираните ветеринарни лекари да изпълняват ваксинация на преживните животни срещу Син език, като ваксина беше раздадена в началото на декември 2019г., а нормалните срокове за тази дейност са месец март и април. Не бива да се пропуска и голямата афера, която се констатира от разследващия журналист Генка Шикерова, около така наречените мобилни инсинератори за унищожаване на животински трупове. Доказано беше, че капацитета на тези устройства е далеч по - малък от декларираните количества унищожени трупове, за което са усвоени милиони левове обществени средства!
2. През 2019г. България беше сполетяна от поредната тежка епизотия - Африканска чума по свинете/АЧС/. Въпреки че на всички компетентни лица в МЗХГ, Център за оценка на риска и БАБХ беше ясно, че това заболяване няма да подмине страната ни, се оказахме не добре подготвени. Вярно е, че Агенцията по безопасност на храните спазваше стриктно изискванията на СЗО за борба с това заболяване, но по никакъв начин не беше използван капацитета на практикуващите ветеринарни лекари, а в последствие на среща при министъра на земеделието, проведена на 26.09.2019г. бяхме обвинени, че с нищо не сме помогнали и то при положение не само, че не бяхме поканени да участваме в борбата с АЧС, но дори ни и беше забранено.
3. В края на 2019г. във връзка с многото проблеми, които се проявиха при борбата с АЧС, както и в системата на здравеопазването на животните от МЗХГ беше предприето спешно поредно ремонтиране на Закона за ветеринарномедицинската дейност/ЗВД/. Българския ветеринарен съюз взе много активна позиция при обсъждането и в последствие при приемането на тези промени в ЗВД. В първоначалния проект на министерството бяха заложени абсурдни текстове, прехвърлящи вини и отговорности, както и смесване на контролни и изпълнителни функции и предразполагащи към много голям хаос в системата на здравеопазването. Неоспорим факт е, че вследствие на активната намеса на представителите на БВС, бяха преработени много от предложенията за промени в ЗВД. Има обаче един много съществен момент в процеса на обсъждането на проекта и в последствие при коментиране на приложението на вече приетия ЗИДЗВД. На една от поредните срещи, от която имаме и аудио запис, състояла са на 18.02.2020г.в МЗХГ между ръководството на БВС с това на БАБХ и част от МЗХГ, Зам.-министър доц.д-р Янко Иванов си позволи директна заплаха към Главния секретар на БВС с думите: ”Имаш остър език внимавай да не ти отрежa главата”, д-р Дойчев: „Ти заплашваш ли ме?, доц.д-р Янко Иванов: „Аз не те заплашвам, просто да ти кажа малко си мери приказките”.Тези думи не са извадени от общия контекст на разговора, а са по повод многократно зададен въпрос от Главния секретар, защо държавата нарушава законите, като изплаща обезщетения на собствениците за нерегистрирани животни. Само заради това поведение на открита заплаха от страна на Зам.-министър в нормалните страни се подават оставки. За съжаление това не може да се приеме като инцидент или случайно произнесена реплика, защото е налице един безпрецедентен натиск от страна на отделите в Министерство на земеделието, подчинени на доц.д-р Янко Иванов в продължение на цяла година, проявен чрез масирани проверки, като не беше пропуснат почти никой от активистите на БВС. В този случай не е проблем, че се правят проверки, а че те се правят от лица, които нямат такива правомощия и освен това се извършват съвсем целенасочено и тенденциозно. Според ЗВД, органа който е упълномощен за контрол е БАБХ, в случая обаче служители подчинени директно на Зам.-министъра с типичното поведение на „шпиц команда” и без никакви правомощия в продължение на месеци извършиха съвсем очевиден натиск с цел заплаха към много ветеринарни лекари, изразяващи открита позиция на несъгласие с водената политика.
4. Политиката водена от ръководството на БАБХ е към трайно и умишлено водене към фалит на държавните диагностични лаборатории, които са гръбнака на параклиничната ветеринарна медицина в България. В тази посока е и последната заповед на проф.Паскал Желязков от 06.04.2020г.Това се прави с очевидните намерения финансови потоци да бъдат насочвани към частни лаборатории, което би имало непредвидими последици за нормалното функциониране на ветеринарната медицина, особено в ситуации на извънредни кризи от епизоотии, които са факт през последните години.
5. След като в началото на 2020г. промените в ЗВД станаха факт и за пръв път от няколко години насам БАБХ успя да осигури всички необходими консумативи, а регистрираните ветеринарни лекари започнаха в срок и на време да изпълняват всички заложени в държавната програма мерки, като беше съгласуван и анекс към съществуващия договор между РВЛ и ОДБХ в срок и по изискване на ЗИДЗВД, неочаквано и напълно непонятно от страна на ръководството на БАБХ се предприема опит за възлагане на мерките по държавната програма на собствените си служители, които са контролния орган, който трябва да контролира регистрираните ветеринарни лекари, като изпълнители. Това е едно напълно незаконно и брутално действие, демонстративно нарушаващо регламент ЕК702/2014, който регулира прилагането на държавни помощи, самата схема за държавна помощ, приета от УС на ДФ”Земеделие”, Закона за ветеринарномедицинската дейност, както и договорите на регистрираните ветеринарни лекари с техните възложители – собствениците на животни.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Българският ветеринарен съюз, категорично смята, че фактите от последните месеци, свързани с политиката в областта на сектор животновъдство и по - конкретно здравеопазването на животните, говорят за фрапираща некомпетентност, безскрупулност и самозабравяне на хора, назначени да определят държавната политика в сектор, свързан не само с икономиката на страната, но най –вече със здравето и сигурността на населението. Неоспорим факт е, че практикуващите ветеринарни лекари, съвестно и отговорно изпълняват своите задължения по гарантиране на здравето на продуктивните животни и по този начин - сигурна и безопасна храна за нашето население и то в условията на пандемията COVID-19. Всички са наясно какви рискове поемаме за собственото и на семействата си здраве. Ние работим в момента изцяло с лични финансови средства и сме може би единственото съсловие, което не е поискало компенсация от държавата за това!
На фона на цялата тежка за страната ни ситуация на извънредно положение, посочените отговорни лица се държат не само като неадекватни ръководители, но поставят на огромен риск функционирането на възлов сектор на икономиката ни, което категорично би застрашило националната ни сигурност и съществува реална опасност животновъдите в България да останат без ветеринарномедицинско обслужване.
Силно се надяваме на бързи и решителни мерки от Ваша страна!

Приложение: Писмо до г-н Бойко Борисов - Министър председател на РБ

С уважение:
Д-р Трифон Цветков
Председател на НС на БВС


(23.03.2020)

ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА БВС

Уважаеми колеги,

С решение от 13.03.2020г. на Народното Събрание е обявено извънредно положение на територията на Република България относно разпространението на коронавирус COVID-19 и в тази връзка е издадена Заповед №РД-01-143/20.03.2020г. на Министъра на здравеопазването относно противоепидемичните мерки, които следва да се спазват на територията на цялата страна.
На 19.03.2020г. на сайта на БВС-раздел „Актуално“ публикувахме информация относно съвместно изявление на световната здравна организация за здравеопазване на животните ( OIE ) и световната ветеринарна асоциация ( WVA ) във връзка с пандемията COVID-19.
Днес 23.03.2020г. получихме писмо от Зам.-министъра на МЗХГ доц.д-р Янко Иванов относно извършване на ветеринарномедицински дейности по време на пандемията от COVID-19 и предприемане на мерки по границите на ЕС за осигуряване на стоки.
Информирам Ви, че всички регистрирани ветеринарни лекари са длъжни да организират своята дейност в съответствие с публикуваните противоепидемични мерки и указанията от писмото на Зам.-министъра на МЗХГ.

Приложения:
- Писмо от МЗХГ Изх.№91-273/23.03.2020г.
-Указания към бизнесоператорите по прилагане на противоепидемиологични мерките във връзка с COVID- 19 и с цел осигуряване на максимално защита здравето на гражданите;
- Тема: Домашните животни не могат да ви заразят с новия коронавирус COVID-19
- Писмо от МЗХГ с Изх.62-209/24.03.2020г. относно СПАЗВАНЕ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА БИОСИГУРНОСТ, ПРЕПОРЪКИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ И МЕРКИТЕ НАЛОЖЕНИ СЪС ЗАПОВЕД НА МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ВЪВ ВРЪЗКА С РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19

Д-р Трифон Цветков
Председател на НС на БВС


«12»