Вход за членове:

(28.10.2020)
Сп. " Ветеринарна практика" брой 5

Уважаеми колеги,

В настоящия брой на списанието, акцентираме на болестта Ку-треска. Съсловната ни организация, заедно с БАБХ, ЦОРХВ и Националния център по заразни и паразитни болести вземат решения за съвместни действия и мерки за надзора и контрола на болестта. Проф. д-р Георги Георгиев, д.в.м.н. и неговият екип от ЦОРХВ излязоха с подробно научно становище, което публикуваме на стр. 20 – 31. Данните от становището ще бъдат използвани при разработването на НПБЖЗ.
В ексклузивно интервю д-р Арбен Мименов, който шести мандат е кмет на община Сатовча, разказва за отговорностите, предизвикателствата в управлението и призванието си на ветеринарен лекар.
Актуално за COVID-19 и Стратегията 2021 – 2025 г. на Федерация на ветеринарните лекари в Европа са на страниците на FVE.
Позицията на БВС по изработването на новия закон за ветеринарномедицинската дейност и отговора на зам.-министъра на МЗХГ – доц. д-р Янко Иванов са представени на стр. 15-17.
В „Теория и практика” публикуваме статия за лептоспирозата при свинете.

На „Практика”, д-р Влади Кирилов ни представя успешно използваната в цял свят модифицирана панкарпална артродеза „Добро хрумване!“ при кучета.

Рубриката „Обучение” проследява: Вторият Ветеринарномедицински паразитологичен форум, който направи паралел между хуманната и ветеринарната медицина в сферата на паразитологията; началото на академичната година за двата ветеринарномедицински факултети – в гр. София и гр. Стара Загора и тържествената церемония по дипломирането на 92-ри випуск ветеринарни лекари от Ветеринарномедицинския факултет, при ТрУ, Стара Загора.

Най-новата ни рубрика, с автор уважавания проф. д-р Илия Цачев, показва съвременните авторитети в нашата професия. Първият, който представяме е целунатият лекар от музата на знанието – доц. д-р Иван Димов, DVM, DM, MSc, PhD.

Представяме профила и творчеството на д-р Ина Стойчева, в чийто живот науката и практиката са преплетени нежно и красиво – каквато е и тя самата.

„Със скалпел и перо” е д-р Гео Донев – роденият за писател.

Приятно четене!