Вход за членове:

(13.12.2020)
Сп. " Ветеринарна практика" брой 6
Уважаеми читатели,

Подаряваме Ви новия празничен брой на сп. "Ветеринарна практика" с оптимизъм за по-добра нова година и с ретроспекция за утежнена и напрегната 2020 година. Загубихме непрежалими колеги, големи личности, оставили ярка следа във ветеринарномедицинската професия. Поклон пред светлата им памет!

В последния за годината брой на страниците на БВС, председателят на НС и председателите на областните колегии на БВС отправят към всички Вас сърдечни пожелания. Ще погледнете 2020 г. през очите на фотографа и ще видите красотата на професията ни.

В ексклузивно интервю д-р Стефка Здравкова, областният управител на Хасковска област ще ни разкаже за тежките изпитания на 2020 г., за предизвикателствата на управлението, но и за удовлетворението от постигнатото. Д-р Здравкова успешно прилага опита си от ветеринарномедицинската практика, най-вече търпеливото снемане на анамнезата, в сегашната си ръководна дейност.

На страниците на Федерацията на ветеринарните лекари в Европа ще прочетете позицията и препоръките на FVE за използването на телемедицината.

Статията на д-р Мадлен Василева ще хвърли светлина върху динамично променящата се ситуация относно разпространението на SARS-CoV-2 във ферми за отглеждане на норки в Европа и риска за общественото здраве.

Научната статия е на доц. д-р Костадин Кънчев за цестодозите при домашните кучета от град София и околните селища.

В „Практика” екипът от VET STAR Clinic дава отговор на въпроса има ли място естетичната и пластичната хирургия във ветеринарната медицина.

Рубриката „Обучение” доказва как COVID-19 ни учи и проследява интересната виртуална практика на онлайн уъркшоп по анестезиология за дребни животни.

Най-новата ни рубрика, с автор уважавания проф. д-р Илия Цачев, показвайки съвременните авторитети в нашата професия, предизвика огромен интерес в предишното ни издание, а сега е за вълнуващото развитие на първия старозагорски европейски дипломант… и султанските коне.

Ще прочетете и за поета с пагони – д-р Евстати Бурнаски в „Със скалпел и перо”. Химнът на нашата професия „Наука – слънце и живот” на д-р Бурнаски е на страницата за литература, изкуство и култура, а професионалният ни празник е най-подходящият момент за него.

In memoriam ще почетем паметта на незабравимите
доц. д-р Тодор Маринков, проф. д-р Кирил Василев и доц. д-р Петьо Прелезов.