Вход за членове:

(23.02.2021)
Сп. " Ветеринарна практика" брой 1
Новият брой на списанието с бележито присъствие и паралел между ветеринарната и хуманната медицина
В изданието ще прочетете:


- Ексклузивен разговор с д-р Иво Сираков. Нашият колега, вирусолог, учен и преподавател в Медицинския факултет винаги е имал ясна позиция, изразявал я е публично и непоколебимо, решителен е в действията си и безкомпромисен към несправедливостта.
- Актуализация на COVID ситуацията през погледа на Федерацията на ветеринарните лекари в Европа (FVE). Становището на FVE за приоритетно ваксиниране на ветеринарните лекари е подкрепена и от Българския ветеринарен съюз, които заявиха позицията пред Националния оперативен и ваксинационен щаб.
- FVE призовава политиците от ЕС да гарантират, че посещенията в областта на здравеопазването на животните ще разгърнат пълния си потенциал като практичен и смислен инструмент, добавящ стойност за фермерите, ветеринарните лекари, потребителите и обществото.
- Интересни данни и факти от научни изследвания върху лаймската борелиоза при човека и животните представя доц. д-р Георги Попов, зам.-директора на Военномедицинска академия, като предизвикателство за хуманната и ветеринарната медицина.
- Д-р Иво Сираков, доц. Петя Орозова и съавтори анализират научните данни и техния опит, свързани с Lactococcus garvieae, микроорганизъм със сериозен зоонозен потенциал.
- На практика проследяваме развитието на ветеринарномедицинската неврология в България и чистопородното развъждане и наследствените болести при померана.
- За кинологията в средното образование.
- Профила на д-р Йоан Славчев, човекът, който не си избра сам лекарската професия, а тя избра него.
- За приятеля на професията ни – доц. Въто Христов, който беше удостоен с Почетния знак на президента.
- 140 години от рождението на проф. д-р Георги Павлов – патронът на българските ветеринарни лекари.