Събития

default

ВЕТЕРИНАРНИ ЛЕКАРИ НА 2023 Г.

14Декември
2023
На 14 декември 2023 г. в Дома на ветеринарния лекар, гр. София тържествено се отбеляза Деня на ветеринарномедицинските специалисти. Приветствие към цялото съсловие отправи председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Димитър Цанков. Поздравителните адреси от министъра на земеделието и храните – Кирил Вътев, изпълнителния директор на БАБХ – д-р Светлозар Патарински и председателя на Съюза по хранителна промишленост – д-р Светла Чамова бяха представени от водещия на празника д-р Милена Кръстанова.
Вълнуващата част на събитието беше връчването на професионалния приз ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР НА 2023 Г. – грамота и „Кристален плакет“ по повод 15-годишнината от създаването на БВС и 30 години от ознаменуването на Деня на ветеринарномедицинските специалисти. Специални награди – отличия в знак на признателност за изключителен принос получиха: Проф. д-р Иван Божков – за забележителни заслуги за обявяване на 14 декември за Ден на ветеринарномедицинските специалисти в България и за цялостен принос за усъвършенстване авторитета на ветеринарномедицинската професия; д-р Трифон Цветков в знак на благодарност и признание за цялостен принос и заслуги за развитието на БВС и за утвърждаване на доброто име на ветеринарномедицинската практика и Проф. д-р Добри Ярков – за огромния принос за просперитета на ТрУ, за упорития труд, за усърдието и професионализма в името на ветеринарномедицинското образование и наука. Високото отличие на проф. Божков е за изключителните заслуги като международно признат учен, основател и пръв ректор на ТрУ, дългогодишен преподавател, общественик и безспорен авторитет в професията. Той е неразделна част от Стара Загора, от Тракийския университет, част е и от научния и обществено-политическия живот на България. Признанието за цялостен принос на д-р Цветков, като доайен на Българския ветеринарен съюз, е за огромните заслуги за развитието на БВС, като eдин от учредителите и първи председател на БВС, който представлява Националния съвет на БВС през три от петте периода на съсловната организация. Призът за ветеринарен лекар на 2023 г. на проф. Ярков се връчва за огромния му принос за просперитета на Тракийския университет – Стара Загора като ректор от 2019 г. и настоящия момент. Проф. Ярков е изключителен професионалист, търсен и уважаван ветеринарен лекар и учен от ветеринарномедицинската и животновъдната практика. Безупречен организатор и администратор, и безспорно успешен ръководител, който развива ТрУ стремително въз основа на последователност, устойчивост и визионерство.
Посмъртно д-р Даниела Йорданова беше удостоена с приза за професионална и гражданска доблест и в знак на признание за човешкия дълг и хуманното отношение към животните, като грамотата получи д-р Моника Филипова (близка приятелка и колега), която започна дарителска кампания за изграждане на монумент в чест на д-р Йорданова.
Още 7 заслужили ветеринарни лекари получиха грамота и кристален плакет, символ на годишнината на БВС, като признание за своите професионални постижения в отделните области на ветеринарномедицинската професия: Проф. д-р Галина Симеонова в знак на благодарност за професионалната дейност и големите постижения в областта на ветеринарномедицинската хирургия; д-р Иван Калмуков – за големите постижения в областта на ветеринарномедицинската ортопедия и травматология; д-р Небие Кунгьова – за професионалната дейност и големите постижения в областта на ветеринарномедицинската практика с продуктивни животни в България; д-р Ранко Георгиев в знак на благодарност за своите професионални постижения в областта на ветеринарномедицинската кардиология и ветеринарната медицина в България; д-р Светлина Александрова – за успехите в областта на ветеринарномедицинската дерматология; д-р Светослав Христов – за своята значима дейност в областта на ветеринарномедицинската практика с дребни животни и д-р Теодора  Ямалиева в знак на благодарност за професионалната дейност и високия принос в системата на продължаващото обучение в България.
Текст: д-р Милена Кръстанова
Снимка: Димитър Миронов