Събития

default

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БВС – Д-Р ЦАНКОВ УЧАСТВА НА ЧЕСТВАНИЯТА 100 ГОДИНИ ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ В СТАРА ЗАГОРА И ПОЛУЧИ СИМВОЛА НА ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКОТО ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ

1
11Май
2023
Академична сова ще пази паметния знак 100 години Ветеринарномедицински факултет пред Тракийския университет – Стара Загора

Ветеринарномедицинският факултет към Тракийския университет – Стара Загора отпразнува достолепната годишнина „100 години Ветеринарномедицински факултет и 100 години висше ветеринарномедицинско образование в България“. Тържествената церемония се състоя на 11 май 2023 г. в голямата зала на Държавна опера Стара Загора. Гала вечерята в чест на събитието се проведе в „Парк-хотел Стара Загора“. Присъстваха гости от над 10 държави, дипломати, представители от държавната и местна администрация, десетки учени и студенти. Президентът на Република България – г-н Румен Радев, удостои Ветеринарномедицинския факултет със своето най-високо отличие „Почетния знак на президента“ за „значимия му принос за развитието на висшето образование и основополагащата му роля за формиране на научен и експертен потенциал в областта на ветеринарната медицина, както и за утвърждаване на добри академични практики“. Отличието връчи г-жа Валентина Танева – съветник на Президента по образование, наука и иновации.  По време на церемонията с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Тракийски университет беше удостоен проф. д-р Аксел Веренд – изследовател във Ветеринарния факултет към университета „Юстус-Лиебиг“ в Гиесен (Германия).
От името на Българския ветеринарен съюз, председателят на НС на БВС – д-р Димитър Цанков отправи своя поздравителен адрес към академичната общност на Ветеринарномедицинския факултет в Стара Загора и поднесе тематична кошница с цветя, която украсяваше залата на Държавна опера Стара Загора  по време на тържествената церемония. В знак на признателност за дългогодишното партньорско сътрудничество през годините, даващо възможности за обмен на научни знания, както и за споделяне на ценен опит и разширяване на институционалната мрежа в областта на ветеринарномедицинското образование и практика д-р Цанков получи като подарък от декана на ВМФ – проф. д-р Тодор Стоянчев перо – писалка в комплект за калиграфско писане, символ на историята и с посланието да се пише продължението на българската ветеринарна медицина.
Вековната годишнина беше увековечена с откриването на паметен знак – 100 години Ветеринарномедицински факултет. Монументът представлява над 3 тона гранитен блок като основа, който тежи неразрушимо, така както ВМФ стои здраво и може да се гради нова история с идеи и планове за развитие. Над монумента има академична сова, кацнала върху книга с перо, символ на мъдростта. Това е птицата, която много добре се ориентира в пространството и със своя безшумен полет лесно разпръсва мрака на невежеството и носи нови знания. Всеки от официалните гости получи като подарък от декана на ВМФ – проф. д-р Тодор Стоянчев перо – писалка в комплект за калиграфско писане, символ на историята и с посланието да се пише новата история на българската ветеринарна медицина през следващите 100 години, а академичната сова пред сградата на Тракийския университет – Стара Загора ще пази територията на паметния знак.
На 12 май 2023 г. се проведе Международната научна конференция „ONE HEALTH”, посветена на научните постижения в областта на ветеринарната медицина, аграрните науки, медицината.

Текст и снимки: д-р Милена Кръстанова