Вход за членове:

(17.09.2021)
БВС поздравява Европейския парламент за възприемането на подхода „Едно здраве“ и гласуването на научно обосновани регулации при употребата на антимикробни средства в Европа
 Уважаеми колеги, както съобщихме с публикация от 19.08.2021г., Българския ветеринарен съюз изпрати писма до всички български евродепутати с призив да гласуват против предложението на „Зелените” в Европарламента за забраната на основни групи антибиотици във ветеринарната сфера. Ние изцяло подкрепихме позицията на AHE, FVE, EPRUMA и EGGVP в защита на научната оценка, направена от EMA, EFSA и ECDC. Ветеринарните лекари, които са привърженици на подхода „Едно здраве“, изиграха водеща роля в предупреждаването на членовете на ЕП за вредното въздействие, което такава забрана би оказала върху здравето и благосъстоянието на животните, а също и хората.
Европейският парламент отхвърли предложената от групата на „Зелените” резолюция, която имаше за цел ограничаване на използването на антибиотици в животновъдството. 450 евродепутати гласуваха „против“, 204-ма - „за“, а 32-ма се въздържаха.
Всички български представители в ЕП, с изключение на Радан Кънев, също се обявиха против решението. Членовете на Европейския парламент гласуваха с голямо мнозинство да се гарантира, че ветеринарните лекари запазват достъпа до животоспасяваща антимикробна терапия за животни. Те признаха пригодността на критериите за определяне на антимикробни средства, които да бъдат запазени за лечение на определени инфекции при хора, както е препоръчано от Европейската агенция по лекарствата(EMA), а не пълната забрана  за ветеринарна употреба на цели групи антибиотици.