Събития

default

IX СЕМИНАР С ПЪРВИ УЪРКШОП ЗА ВЕТЕРИНАРНИТЕ ЛЕКАРИ НА ПРОДУКТИВНИ ЖИВОТНИ

13Март
2023
На 11 – 12 март 2023 г. в Арбанаси се проведе двудневен семинар с практическа част за ветеринарните лекари, работещи с продуктивни животни. Българската асоциация на ветеринарните лекари за продуктивни животни (БАВЛПЖ) в партньорство с компаниите „Възраждане-Касис“ и „Сева България“ осъществиха интересен семинар с уъркшоп във ферма по системата за продължаващото ветеринарномедицинско обучение, акредитиран от Българския ветеринарен съюз.
При откриването на семинара, председателят на БАВЛПЖ – д-р Мирослав Първанов изрази благодарност към всички 140 членове на Асоциацията и обяви, че членската й маса се е увеличила 7 пъти от учредяването. „От едно предизвикателство БАВЛПЖ се превърна в работеща организация с признателност от цялата колегия.“
Лектори на теоретичната част бяха: проф. д-р Михни Люцканов, д.в.м.н, ВМФ, Тракийски университет – Стара Загора; д-р Максим Кънчев – консултант по преживни животни във „Възраждане Касис“ ООД и д-р Красимир Колев – технически експерт на „Сева България“. Проф. Люцканов говори за пастьорелозата при преживните животни като един неостаряващ проблем. Д-р Кънчев представи разпространението, рисковите фактори, превенцията и контрола на кетозата в млечните стада. Той демонстрира и уред за приложение на последна генерация ветеринарномедицински продукти за профилактика и лечение. Д-р Колев описа стратегическото използване на хормони в репродукцията на говедата.
Практическото обучение, което д-р Колев проведе се осъществи във ферма в с. Камбурово с тематично направление репродуктивно здраве при млечни крави – диагностика и лечение чрез най-съвременните методи. В малката група с компетентен лектор и отлична техника на терен се получи изключително приятна и пълноценна дискусия. За радост на участниците при прегледа на 10 крави се установиха разнообразни находки, на които д-р Колев назначи синхронизационни схеми. Ултразвуковата диагностика с последния модел ехографска апаратура предостави на ветеринарните лекари отлична възможност визуално да прегледат репродуктивната система на млечните крави. Семинарът донесе 10 точки на всички 74 участвали ветеринарни лекари по системата за продължаващото обучение на БВС.
Лектори и участници споделиха мнения за проведения семинар с уъркшоп и изявиха своето желание за участие в този тип иновативна форма на обучение за развиване на нови перспективи и надграждане квалификацията.

Текст и снимки: д-р Милена Кръстанова