Актуално

default
1
21.09.2023
Програма на IV Конгрес на Български ветеринарен съюз
Уважаеми колеги,
Представяме на Вашето внимание официалната програма на IV Конгрес на Български ветеринарен съюз.

Записването се извършва на имейл: bvsbg@abv.bg в срок до 20.10.2023 г.

Конгресът е без такса участие за членовете на Българския ветеринарен съюз, а за всички останали – таксата е 150 евро. Организаторите поемат изцяло официалната вечеря на 17 ноември 2023 г.

Резервациите в хотела се правят индивидуално от участниците на следния сайт: www.hotelcasinointernational.com/bg. При резервиране на стая в хотел „Интернационал“, Златни пясъци ще се ползва специален промо код: BVC2023, който се изписва в прозореца – „код за резервация“ като при всяка индивидуална резервация, клиентът посочва датите, броя нощувки, броя възрастни, вида на стаята, броя обяд и броя вечери, които ще ползва. Участниците могат да получат съдействие при резервиране на хотелско настаняване на тел.: 0896666111. Телефонната линия е отворена 24/7.

За допълнителна информация следете сайта и страницата на БВС във Фейсбук.
Повече
1
06.09.2023
СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛНО ПИСМО
С огромно прискърбие научихме за тъжната вест за нелепата и преждевременна загуба на нашия уважаван колега д-р Даниела Йорданова. Това е тъжно събитие за цялата ни ветеринарномедицинска колегия...
Даниела Йорданова е родена на 14.12.1993 г. в гр. Харманли, област Хасково. Д-р Йорданова завършва през 2017 г. Тракийския университет – Стара Загора и е един от двамата пълни отличници на випуска. На 06 август 2018 г. става част от голямото семейство на Българския ветеринарен съюз като член на Областната колегия на БВС в гр. Бургас. Отдадената й кариера като ветеринарен лекар започва в Югоизточна ветеринарна клиника, гр. Черноморец, Бургас. На 11 февруари 2019 г. открива собствена ветеринарномедицинска практика в гр. Царево, където е много добре приета от собствениците на домашни любимци и фермерите в района. Изключително внимателна и всеотдайна в работата си с животните, а сред колегията се ползва с много добро име, активност и колегиалност.
Трудно могат да бъдат намерени думи, с които да се опише колко голяма е загубата за всички нас.

От името на ръководството на Българския ветеринарен съюз и на Областната колегия на БВС в гр. Бургас, на всички ветеринарни лекари и лично от мое име, поднасям своята съпричастност към мъката на цялото семейство и колегия на непрежалимата д-р Даниела Йорданова!

Светъл път на Д-р Даниела Йорданова, какъвто беше и земният и път!
Дълбок поклон!

 
Повече
25.08.2023
Важни становища на Български ветеринарен съюз
Уважаеми колеги,
На страницата на Министерство на здравеопазването, както и на портала за обществени консултации са публикувани за обществено обсъждане Проект на закон за изменение и допълнение на закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и Проект на НАРЕДБА за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.
И двата проекта водят до краен резултат, лишаващ ветеринарните лекари от правото да ползват лекарства за хуманна употреба, което  е недопустимо и е в противоречие, както с европейското, така и с националното законодателство. Ветеринарните лекари имат право и нужда да предписват и закупуват хуманни лекарствени продукти, за да осъществяват своята дейност. Както европейският регламент 2019/6, така и Законът за ветеринарномедицинската дейност дават право на ветеринарните лекари при определени обстоятелства да използват хуманни лекарствени препарати при непродуктивни животни. Ето защо те трябва да имат възможността, както да ги предписват, така и да ги закупуват за нуждите на тяхната дейност. Регламентът има пряко действие и е с приоритет пред националното право. За това е необходимо националното законодателство да е в синхрон, а не в колизия с европейските регламенти. Водени от принципа „Едно здраве“ - понятие, използвано за да се опише подходът, който признава, че здравето на хората и на животните е взаимосвързано, Българския ветеринарен съюз счита за недопустимо законодателство в областта на лекарствените продукти в хуманната медицина да влиза в ограничаващ режим и в противоречие на световното и европейско законодателство в областта на здравеопазването на хората и животните. Нашата съсловна организация се надява тази грешка да бъде коригирана своевременно и да бъде направена промяна, гарантираща на ветеринарните лекари изпълнението на техните задължения. За тази цел БВС е изпратил съответните становища и очаква адекватна реакция от отговорните институции.

От Ръководството
Повече
1
1
16.08.2023
Сп. " Ветеринарна практика" брой 4/2023
Уважаеми колеги,
Пред Вас е лятното издание на списанието ни, в което ексклузивно разговаряхме с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и публикуваме интервюто с него. Фокусът е актуалните теми, но с акценти ветеринарномедицинската практика. Министър Вътев оценява високо дейността на ветеринарните лекари и „задължително и незабавно“ би реагирал на основателните призиви на съсловието ни, за да има ефективност в работата и все по-добри резултати.
Рубриката на БВС проследява основните дейности на Националния съвет на БВС и значимите срещи на ръководството.
Броят е изпълнен с разнообразни теми от живота на ветеринарните лекари с фокус теорията и практиката, обучението, добрите примери и с почит на незабравимите.

Новия брой на списанието може да прочетете на следния линк: http://online.fliphtml5.com/uvnaz/ockx/#p=1

Приятно четене и хубави летни дни!
Повече
1
07.07.2023
МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ КИРИЛ ВЪТЕВ ОБСЪДИ С РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ ВЕТЕРИНАРЕН СЪЮЗ КЛЮЧОВИ ВЪПРОСИ
Конкретните обсъждания са относно актуализиране на тарифата, по която работят ветеринарните лекари и спазването на Закона за съсловната организация с цел единение на ветеринарномедицинското съсловие.
 
Повече
1
20.06.2023
ИЗБРАН E НОВ СЪВЕТ НА FVE
На проведеното на 16.06.2023 г. в Чехия Общо събрание на Федерацията на ветеринарните лекари в Европа (FVE) 44-те членове от 36 държави избраха новия съвет за периода 2023 – 2025 г.:
  •     Зигфрид Модер – президент;
  •     Джейн Кларк – вицепрезидент;
  •     Пьотр Квеецински – вицепрезидент;
  •     Масенцио Форназиер – вицепрезидент;
  •     Мете Улдал – вицепрезидент.
FVE се управлява от 5 човека, избрани от членовете на FVE. Бордът се избира за две години с основни функции да определя стратегическата посока и да отговаря за корпоративното и финансовото управление.

Д-р Димитър Цанков – председателят на Националния съвет на Български ветеринарен съюз от българска страна гласува за новия съвет на FVE. На събитието присъства и д-р Илиян Костов, като член на БВС.
На приключилата Генерална Асамблея на FVE, д-р Цанков и д-р Костов получиха покани за последващи събития и срещи в рамките на FVE.

Новината е разпространена и чрез БТА на следния линк: https://www.bta.bg/bg/news/lik/483175-balgariya-uchastva-v-izbora-na-noviya-bord-na-federatsiyata-na-veterinarnite-lek
Повече
1
13.06.2023
НОВ БРОЙ: 100 ГОДИНИ ВИСШЕ ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ В БЪЛГАРИЯ
Чрез новия брой на списанието отразяваме честванията и вълнуващите събития на двата факултета за един век българско висше ветеринарномедицинско образование. Ексклузивното интервю с доайена на Българския ветеринарен съюз, първия и дългогодишен председател на съсловната организация, който навърши 80 години и се оттегли достойно като ръководител на БВС – д-р Трифон Цветков , ще прочетете в рубриката на БВС. И още: новото ръководство на БВС, първите им работни срещи в Министерство на земеделието, Българска агенция по безопасност на храните, Българска телеграфна агенция и други. Представяме и новите ветеринарни лекари от ФВМ, София и ВМФ, Стара Загора по време на тържествената промоция.
Ветеринарни лекари – добротворци спасяват сърца в Разград и откриха ветеринарна клиника, като добър пример за смесена практика за домашни любимци и продуктивни животни.
Новия брой на списанието може да прочетете на следния линк:https://online.fliphtml5.com/uvnaz/lweq/#p=1
Повече