Актуално

default
09.02.2024
Над 140 български организации са против новите ГМО в ЕС
Над 140 български организации са против новите ГМО в ЕС.
Позицията на БВС изрази зам.-председателят - д-р Първанов, отразена от Нова телевизия и БНР на следните линкове:
https://nova.bg/news/view/2024/02/08/444079/
https://bnr.bg/varna/post/101946539/nad-140-balgarski-organizacii-sa-protiv-novite-gmo-v-es
Повече
1
21.01.2024
ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ВЕТЕРИНАРЕН СЪЮЗ
Българският ветеринарен съюз, като съсловна организация на ветеринарните лекари в България, във връзка със зачестилите случаи на агресия спрямо ветеринарни лекари и по-конкретно по повод вербалната агресия към наши колеги от ветеринарна клиника „Провет“, гр. Пловдив, заявяваме позиция на противопоставяне срещу всяка форма на агресия срещу лекарите.
Българският ветеринарен съюз изразява безусловната си подкрепа към екипа от ветеринарните лекари във ветеринарна клиника „Провет“, гр. Пловдив и съпричастност към д-р Даниела Севриева, които са жертва на вербална агресия от страна на собственици на животни. Ние категорично се противопоставяме на целенасочената кампания и системния психически тормоз срещу нашите колеги. Апелираме да се спре с насилието. Ние сме уверени в достойната дейност и професионалните качествата на д-р Севриева, и с цялата си убеденост заставаме в нейна категорична подкрепа. Българските ветеринарни лекари не заслужават такова обидно отношение. Те ежедневно с усърдие и заслуга изпълняват своята основна функция да гарантират защитата на обществения интерес при и по повод осъществяване на ветеринарномедицинската професия.
Ние от Българския ветеринарен съюз представляваме своите членове и  защитаваме професионалните им права и интереси, и няма да допуснем да бъде петнено името на една от най-хуманните и благородни професии.
Българският ветеринарен съюз категорично се противопоставя срещу всякаква форма на агресия и се ангажира с юридическа защита на всеки лекар, който е подложен на  вербална или физическа агресия. Агресията както срещу хуманни лекари, така и все по-често срещу наши колеги – ветеринарни лекари е недопустима тенденция в нашето общество.

От ръководството на БВС

 
Повече
1
12.01.2024
Писмо от Изпълнителния директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински относно Програмата за надзор, контрол и ликвидиране на трансмитивните спонгиформни енцефалопатии
Уважаеми колеги,
Публикуваме писмо от Изпълнителния директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински относно изпълнение на Програмата за надзор, контрол и ликвидиране на трансмитивните спонгиформни енцефалопатии.

От Ръководството
Повече
1
1
05.01.2024
Писмо от Изпълнителния директор на БАБХ относно изменение на НППНКЛБЖЗ
Уважаеми колеги,
Публикуваме писмо от Изпълнителния директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински относно изменение на Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите, в Република България за периода 2022 – 2024 г., одобрена с Решение №156 на Министерския съвет от 2022г.

От Ръководството
Повече
1
22.12.2023
Весели празници
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
В последните дни на 2023 г., бих искал да направя кратка равносметка и да Ви поздравя по случай приближаващите светли празници. Тази година, освен че е белязана със значими годишнини (100 години висше ветеринарномедицинско образование в България, 30 години честване на Деня на ветеринарномедицинските специалисти и 15 години Български ветеринарен съюз) беше динамична за БВС, изпълнена с предизвикателства, но и с добри резултати. Поставихме си амбициозни цели и ги осъществихме. Обещахме обновление, но същевременно приемственост за гарантиране на плавен преход в дейността на БВС. Отстоявахме исканията на всички ветеринарни лекари и решенията на Националния съвет на БВС и ще продължим да го правим.
БВС е подреден и проспериращ съюз. БВС е фактор и уважаван партньор. Благодаря на всеки един от вас, че с труда си допринася за това. Да изпратим с благодарност и радост 2023 г. и да посрещнем обновени с надежда и вяра новата 2024 година.
Пожелавам от сърце здраве и успехи във високоотговорната ни дейност! Мъдрост в решенията и смисъл в действията за сполука на ветеринарномедицинската професия! Нека да съумеем да запазим магията на коледната нощ през цялата година, за да имаме силата да сътворяваме по-едно чудо всеки ден – едно добро дело, един топъл жест!
Весела Коледа! Мирна и честита 2024 година!

С УВАЖЕНИЕ:
Д-Р ДИМИТЪР ЦАНКОВ 
Повече
1
14.12.2023
Сп. " Ветеринарна практика" брой 6/2023
Имам удоволствието да Ви представим новия брой на списанието с акцент: 14 декември, наградените ветеринарни лекари за 2023 г., поздравления от министъра на МЗХ – Кирил Вътев; изпълнителния директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински; председателя на НС на БВС – д-р Димитър Цанков и председателя на Съюза по хранителна промишленост – д-р Светла Чамова.
Поглеждаме и през обектива на фотографа, за да видим изминаващата година на българската ветеринарномедицинска практика. Представяме и отличените ветеринарни лекари на 2023 г. с приз в отделните направления на нашата професия.
На страниците на БВС описваме подробно дейността на съюза и организирания IV образователен конгрес на БВС. Две от интересните лекции, представени на конгреса, са на Ваше разположение в изданието – „Остър панкреатит при кучета и котки“ на д-р Луис Тело от САЩ и „Важна вирусна зооноза: Кримска-Конго хеморагична треска – настоящи подходи“ на доц. д-р Билдже Каан Текелиоглу от Турция. Доц. д-р Константин Симеонов създава изключително полезна дискусия за Ку треската като описва алгоритмите при откриване източниците на инфекцията с Coxiella burnetii.
Не пропускайте да прочетете и приложната статия на д-р Таня Крагелох за стабилизиране на чревната микробиота при телетата.
Особено вълнуващи са публикациите в рубриката обучение, където проследяваме дейностите на Лесотехническия университет, София и Тракийския университет – Стара Загора.
Със скалпел и перо е проф. д-р Георги Здравков – родоначалникът на етнозоотехнията в България.

Новия брой на списанието може да прочетете на следния линк: http://online.fliphtml5.com/uvnaz/homt/#p=1
Повече
14.12.2023
Поздравителен адрес от Председателя на НС на БВС д-р Димитър Цанков
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
Имам честта и удоволствието да Ви поздравя с 15 години Български ветеринарен съюз и Деня на ветеринарномедицинския специалист.

В този празничен момент искам да изкажа своето уважение към всички Вас, които с много труд и ентусиазъм допринесохте да се честват тези празници. Благодарение на Вашия професионализъм, БВС се превърна в авторитетна съсловна организация, която намери и отстоя своето място. Убеден съм, че и занапред с дейността си, БВС ще продължи да изпълнява професионалните приоритети на ветеринарномедицинската дейност в страната. Повод за гордост е, че от позицията на доказани ветеринарни лекари продължаваме традицията, за да гарантираме настоящето, за да осигурим бъдещето на професията ни.
Тази година реализирахме IV конгрес на БВС с 11 международни лектори от 6 държави, по повод 15-годишнината от учредяването на БВС, с участието на повече от 500 ветеринарни лекари и студенти по ветеринарна медицина от цялата страна. Това мащабно професионално мероприятие е от съществено значение за продължаващото ветеринарномедицинско обучение и една от целите на БВС за професионална и личностна подкрепа на своите членове. Този тип форуми стимулират практическия интерес и научно любопитство с ползотворните срещи и дискусии и определя значимостта на нашата работа.
Всички ветеринарни лекари заслужават благодарност и признание, повече от всякога, за професионализма и всеотдайността в името на ветеринарномедицинската професия.
Нека и в бъдеще, уважаеми колеги, имаме много поводи за гордост от постигнатото.
Нека благодарността и уважението Ви следват неотменно като доказателство за неоспоримия престиж на българската ветеринарномедицинска практика!
Желая Ви от все сърце крепко здраве, спорна работа и още много професионални успехи!
ЧЕСТИ ПРАЗНИК!

Д-Р ДИМИТЪР ЦАНКОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС НА БВС
 
Повече
05.12.2023
Решения от заседание на Управителния съвет на ДФЗ, съгласно Протокол № 221 от 5.12.2023 г.
Уважаеми колеги,
Публикуваме Решения от заседание на Управителния съвет на ДФЗ, съгласно Протокол № 221 от 5.12.2023 г.

Решения по т. 2 от Протокола
Увеличава бюджета за 2023 г. по схемата на държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните“ с 1 389 869 лв., при което бюджетът по помощта се променя от 18 000 000 лв. на 19 389 869 лв.;
2. Предоставя финансови средства в размер на 10 428 280,13 лв. от утвърдения за 2023 г. бюджет по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните“ за направените от регистрираните ветеринарни лекари разходи при изпълнение на мероприятията по „Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните включително зоонозите в България“ за периода 01.06.2023 - 31.10.2023 г.;
3. Средствата по т. 2 се разпределят по направления, както следва:
- Имунопрофилактични мероприятия - 1 223 895,29 лв.
- Клинични изследвания - 5 462 351,73 лв.
- Вземане и изпращане на проби за лабораторни изследвания - 3 506 977,65 лв.
- Отразяване на данни по идентификация във ВетИС - 235 055,46 лв.
4. Предоставя финансови средства в размер на 6 789,76 лв. от утвърдения за 2023 г. бюджет по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните“ за направените от регистрираните ветеринарни лекари разходи при изпълнение на мероприятията по „Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните включително зоонозите в България“ за периода 01.01.2023 - 31.05.2023 г.;
5. Средствата по т. 4 се разпределят по направления, както следва:
- Имунопрофилактични мероприятия - 3 120,84 лв.;
- Клинични изследвания - 719,69 лв.;
- Вземане и изпращане на проби за лабораторни изследвания - 2 593,55 лв.;
- Отразяване на данни по идентификация във ВетИС - 355,68 лв.
6. Предоставя финансови средства в размер на 641 282,16 лв. от утвърдения за 2023 г. бюджет по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните“ за разходите извършени от БАБХ за закупуване на диагностикуми и ваксини за изпълнение на мероприятията по „Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните включително зоонозите в България“ за периода 01.01.2023 - 31.10.2023 г.;
7. Средствата по т. 1 се предоставят по параграф 43-00 „Субсидии и други текущи трансфери за нефинансови предприятия” от бюджета на ДФ „Земеделие”;
8. Приема изменение на указанията за прилагане на помощта за 2023 г.
 
Повече